Možná víte, že mezi naše dlouholeté přispívatele patří i mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany, pan Ing. Petr Spilka, viz<a href="http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?sw_=autor&amp;autor=8"> přehled jeho článků</a>. Vyměnili jsme si v poslední době několik soukromých mailů k situaci v jaderné elektrárny ve Fukušimě. Celkový přehled katastrofy <a href="http://www.lemonde.fr/japon/infographie/2011/03/14/le-scenario-de-la-catastrophe-de-fukushima_1493124_1492975.html ">přehledně zveřejnil Le Monde</a>. Poslední mail má ovšem mnohem zásadnější charakter, tak ho dávám na vědomí všem.
Tož tak.
___

Ahoj Petře
Tak to naše mailování trochu shrňme.

1. Doufám, že vás někdo zažaluje za přípravu k terorististickému činu. Vy jste 15 let uskladňovali přímo v reaktorové hale štěpný materiál typu "špinavé" jaderné bomby, která po výbuchu konvenční trhaviny rozptýlí do vzduchu vysoce radioaktivní izotopy. Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi, že? Jenže přesně tato kumulace odpadu, navíc z půlky Japonska, byla na reaktoru 4 ve Fukušimě. Teď je ve vzduchu, v půdě a v moři. Český styl skladování a chlazení vysoce radioaktivního odpadu je podobný, viz Český rozhlas, k mání <a href="http://www.rozhlas.cz/radio_cesko/exkluzivne/_zprava/v-jaderne-elektrarne-dukovany-stoji-novy-mezisklad-vyhoreleho-paliva--230203">zde</a>:
"Nový sklad pro použité palivo v areálu elektrárny Temelín stavěl ČEZ od loňského března. Stál zhruba 1,5 miliardy korun. Dosud se vyhořelé palivo ukládalo do bazénů vedle reaktoru. Při současné odstávce prvního bloku se kontejner Castor, jenž vyrábí německé konsorcium GNS a odolá i hypotetickému pádu velkého dopravního letadla, zaplní částečně vyhořelým palivem právě z bazénu, nikoliv z reaktoru. Mezisklad bude fungovat rok ve zkušebním provozu. Sklad je železobetonová stavba odolná proti extrémním přírodním vlivům, tedy i seismickým."
Na toto chci odpověď. Opravdu jste cca 20 let chladili vyhořelé palivo přímo uvnitř reaktorové haly, a přitom všem tvrdili, že je to absolutně bezpečné?

2.Vůbec jsi mi neodpověděl na otázku, jaký je vztah atomových lobbystů k našemu jadernému watch dogovi jménem Dana Drábová. Ta&#160; teď vystupuje propagandisticky pilněji než ty, a to má být přesně opačně. Tebe si platí Dukovany, abys jim pomáhal v propagandě jádra. Ale my si platíme Drábovou jako občané, aby u vás dozorovala bezpečnost. A to pro nás. Hádám, že po hubených letech vládní úřednice asi skončí jako vládní dozorci atomovek v USA, tj. ve správní radě atomky nebo dokonce Čezu. Za to, co teď pro vás už udělala, jí musí dát na beton nějaké výhodné místo. Na mlžení Drábové se podívej zde, na Zvědavci, <a href="http://www.zvedavec.org/komentare/2011/03/4264-jak-je-to-s-uskladnenim-vyhoreleho-paliva-ve-fukusime-odpoved-sujb.htm">viz tento odkaz</a>. Nejsem sám, kdo v Česku přemýšlí, má internet, umí cizí řeči a dává nepříjemné otázky. Přesně tento mechanismus zničí jádro v USA. Je to úplně stejné, jako výbuch ropné plošiny Deepwater, tam šlo o stejný systém korupce. Ke korupci a systematickému přehlížení nedostatků už docela vážného charakteru jsem ti poslal toto video z USA pod názvem <a href="http://www.thenation.com/video/159308/nuke-lobby-has-us-regulatory-commission-their-pocket">Atomová lobby má vládní dohlížitele ve své kapse</a>. Dvě atomovky v Kalifornii jsou přímo na defaultní zóně zemětřesení, obě jsou OK, obě defektní co do bezpečnosti, obě řádně povolené, obě navíc zastaralé. Útoky na novináře a aktivisty nejsou na místě, to ukázal výbuch Fukušimy. Zpochybňování práce novinářů a občanských aktivistů dělaly všechny totalitní režimy a všechny firmy, které potřebují něco utajit. Nezapomeň, že ty informace často mají od samotných zaměstnanců atomovek, kteří jsou zděšeni z celého lajdáctví a rizik. Ale musí držet hubu a krok kvůli místu a kvůli podepsaným závazkům. Navíc tam oficiálně žádná rizika nejsou, protože ti zkorumpovaní vládní úředníci podepsali oficiální papír, že je vše OK. Zaměstnanci by před výbuchem prohráli každý soudní proces. A po výbuchu už je to přece úplně jedno, stejně jako nyní v Japonsku. Když je národní katastrofa, tak už se jen hasí požár, a nikdo detailně nezkoumá, kdo a na co předtím upozorňoval. To ví každá průmyslová lobby, která dělá do nebezpečné technologie jako je vaše.

3. Vaše elektrárna bude přesluhovat, a proto je nebezpečná. Životnost a tím jakás takás bezpečnost vaší elektrárny je dána do roku 2015. A lobbysti z Čezu chtějí <a href="http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/vysocina/clanek.phtml?id=676799">prodloužit životnost Dukovan o dalších 30 let, tj. na dvojnásobek</a>!!! Je to normální? Jistěže, tak laciný zdroj proudu nikde není, navíc s vládní zárukou. A oni mají vily na někde Kanárech a v Toskánsku, a ne v prvním pásmu. Navíc děláte přesně stejnou kumulaci nebezpečí do jednoho místa jako je to ve Fukušimě. Chcete prodloužit chod zastaralé technologie, a navíc hned vedle ní chcete postavit další blok. To je cesta do pekel. Tečka.

4. K Fukušimě platí, co jsem řekl, počkáme na závěr těch Japonců. O německém jádru je už definitivně rozhodnuto, ale to víš určitě také. Merkelová potřebovala na rozhodnutí o odstavení elektráren jako je vaše přesně 24 hodin po výbuchu těch čtyřech bloků v Japonsku. U nás se to nestane, protože Nečas ohledně jádra trpí bludy a žije mimo realitu. Jinak si <a href="http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=694829">nedovedu vysvětlit jeho výroky při včerejší návštěvě </a>v Rakousku.
"Nečas chtěl Vídeň přesvědčit prohlášením, že „pro českou vládu nepřipadá ani na jednu jedinou sekundu vůbec v úvahu, že by provozem jaderných elektráren byli ohroženi občané České republiky". Několikrát ho na rakouské půdě zopakoval."
Pokud toto říká veřejně, tak lže, neboli po Kalouskovsku "mystifikuje". Koneckonců, není to poprvé u této vlády. V poslední vlně tunelů už stejně nedělají nic jiného, viz Vondra a spol. Můj mail naopak ukazuje, že alespoň já jako občan ani jednu jedinou sekundu nejsem přesvědčen, že to je bezpečné.

Abych tvou odpověď jako občan urychlil, tak jsem dal tento mail na náš web. Pochopitelně tam bude i tvá odpověď. Jen prosím ne moc technických detailů, ale k věci. Otázky jsou myslím jasné.

Tož tak, ať máš v práci co dělat. :-)
Vašek