Vážení zákazníci a akcionáři našeho chovatelského podniku!
Naše chovná líheň byla zasažena virovou nákazou. Infekce se projevuje neschopností příjímat a udržet potravu. Oslovili jsme řadu předních odborníků s žádostí o radu a vyzkoušeli jsme mnoho způsobů jak naše chovné stádečko strak zachránit. V okolí se rozmnožily veverky, který našim chovným zvířatům drze kradou potravu. Odborníci nám doporučili, abychom dovedně skrývali potravu. Prý máme veverky postupně nechat vyhladovět. Bohužel, náš vedoucí nechal v kancelářských deskách obálku plnou chutné stravy. Jedna čilá veverka tuto obálku vykopla pravým zadním během našemu veterináři přímo do obličeje. Něco takového se mu za jeho dlouhou praxi ještě nestalo, a to je náš veterinář je špička v oboru. Už vícekrát zachránil naše chovné stádečko strak před kolapsem. Jeho terapie založená na pojídání pohankové kaše okořeněné melasou vešla do učebnic veterinárního lékařství. Chovné stádo strak bylo zachráněno a naše hospodářské výnosy, my odborníci tomu říkáme užitkovost, rázem stouply přímo exponenciálně.
    
Naštěstí vznikla infekce přímo v hejnu veverek, příznaky choroby projevují různě. Několik veverek onemocnělo tak, že musely být ze stádečka vyloučeny. Samečci to ještě snesli, ale samičky nadělají vždycky spoustu rámusu. Zatím jsou prý v izolaci, pak se uvidí. Z hlediska chovu strak zatím nevíme, jak bude reagovat zbývající stádečko agilních veverek. Přeživší kusy se zatím semkly a drží v chumlu při sobě. Silní agresivní samci jsou na okraji a slabší kusy uprostřed. Náš veterinář je toho názoru, že stádečko škodné se musí nepřetržitě sledovat, průběh nemoci je nepředvídatelný. Nepovažuje stav za beznadějný, některé veverky se jistě dají ochočit. Odborník na skupinový chov říká, že kritický okamžik nastane v momentu, kdy ochabne pozornost dominantních samců. Stádečko se rozdělí, vytvoří se menší skupinky, a ty začnou šmejdit po kotci. Nemáme si všímat střečkujících veverek, ale nabídnout potravu těm. které se chovají umírněně a touží vejít do nového stádního uspořádání. Stačí, když si jen trochu uždibnou z pastvy nového chovného stáda založeného na okraji naší chovné stanice speciálně pro tuto sortu žroutů. Kladl nám na srdce, že nesmíme naléhat. V žádném případě nesmíme veverkám strkat čumák do korýtka. Našim ošetřovatelům se klade na srdce, že veverka není prase. Cpát čumák přímo do korýtka, to veverka nesnáší. Je to hravý tvor, ráda poskakuje, potřebuje zdání volnosti, prostoru. Nemáme si prý dělat přehnané starosti. Stačí prý roztrousit pár oříšků jako návnadu, veverka si nakonec ten svůj vždycky vybere a připojí se k novému stádu.

Hlavnímu ekonomickému náměstkovi stračího chovu už ty doktorovy řeči lezou krkem. No jo, to se mu to povídá, doktor je jen doktor. Toho vůbec nezajímá užitkovost, hlavní sledovaný ukazatel stádního chovu. Direktor už chodí zachmuřený. Nemůže pochopit odkud se ty veverky kolem stanice namnožily. Byla to sprostá sabotáž, akt konkurence nebo jen hrubé opomenutí ošetřovatele? Naštěstí má naše firma chovu strak zodpovědné vedení, a to si umí poradit v každé situaci. Zatím se nám díkybohu dařilo, všechny sledované ukazatele zisku rostou. My nesedíme z rukama v klíně. Direktor nařídil našemu nákupčímu, že má dát inzerát do novin, pro všechny případy, když by nevyšla přímá neutralizace. Pro neutralizaci veverek a jejich převekslování do spořádaného chovu potřebuje pouhých osm schopných jedinců. Samozřejmě, jsou potřeba už osvědčené páry, které jsou schopné se dál množit. Šéf stračího chovu dal proto do novin tento inzerát.

Koupím 8 veverek zn. rychlé jednání
Chovatelé mohou učinit nabídku v sídle chovné stanice modrých strak.