PAC- Politický akční výbor

V USA, když chcete něco v politice změnit, založíte PAC- Politický akční výbor a dáte se do práce. Hájíte svého kandidáta nebo napadáte opozici. K tomu ovšem potřebujete peníze. Financování těchto uskupení podléhalo přísným pravidlům, protože tyto peníze mohly zásadně měnit sílu hráčů na politickém kolbišti. Pravidla se změnila v USA v roce 2010, když Nejvyšší soud rozhodl, že příspěvky do PAC od právnických osob by neměly být omezeny ani množstvím, ani možností využití. Vznikly tzv. „super-PAC“. Důsledky tohoto rozhodnutí rozebereme na příkladu guvernérských voleb ve státě Wisconsin. Zde byla silně vyhrocená politická atmosféra. Protesty ve Wisconsinu vrcholily začátkem roku 2011 a příčiny jsou stále stejné. Drastické škrty ve veřejných výdajích a omezování práv odborů. Protesty překvapily svou intenzitou a šířily se i do ostatních států amerického středozápadu. Zaujala mne demagogická interpretace událostí v českých oficiálních mediích. Právě o tom jsme psali v článku Hledání pravdy v čajových lístcích. Podrobný popis volby guvernéra najdete zde. Proti sobě stáli nakonec dva kandidáti. Obhajující republikánský guvernér Scott Walker a demokratický Thomas Mark Barrett, starosta z města Milwaukee.

Politická a finanční podpora kandidátů

Demokratická strana měla zpackané primárky. Potřebovala až osm kol výběru a konečné rozhodnutí padlo v květnu 2012, sotva měsíc před volbami. Až do poslední chvíle ve hře byli dva proti sobě stojící silní kandidáti. Republikánská strana měla jasno od samého počátku. Favorizovaný guvernér Scott Walker měl standardních 97% hlasů a žádné pochybnosti neexistovaly. Všichni kandidáti měli finanční dary od svých stran, od svých starých PAC, a také měly zajištěnu individuální podporu příznivců. Demokraté tradičně spoléhají na velký počet drobných dárců. Limit státu je 10 tis. dolarů na jednotlivého individuálního dárce. Velcí hráči podporující demokraty jsou odborové svazy. U republikánů je velkým hráčem Americká obchodní komora. Na scénu přišly nové formy financování, viz tento graf. Milionáři akcelerovali kampaň guvernéra Walkera přes nové tzv. super-PAC.

Právo státu povoluje neomezené příspěvky na kampaň přes federální PAC, takže ke konci kampaně to vypadalo následovně. Republikánský guvernér Walker nasadil pro akceleraci kampaně 30.500.000 dolarů a podíl darů od dárců mimo Wisconsin byl 2/3. Demokratický Tom Barrett nasadil pro akceleraci kampaně 3 900 000 dolarů (tj. cca 8x méně) a podíl od dárců mimo Wisconsinu byl 1/4. Takže volby byly koupené zvnějšku.

Politické hodnocení průběhu kampaně

Richard Trumka, prezident AFL-CIO, řekl novinářům ve středu, že výsledky ve Wisconsinu podtrhují obavy Unie odborových svazů. Do politiky se nechaly proudit neomezené peníze: „Občané USA, toto byla předzvěst nové éry voleb, a není to hezký obrázek.“ Odboráři by možná vyrovnali Obchodní komoru republikánů, ale v žádném případě neměli na to, aby mohli ovlivnit média uplacená miliardáři typu bratrů Kochů. Celoplošná a dlouhodobá reklama ovlivnila voliče. David Axelrod, Obamův stratég kampaně, k tomu řekl následující: "Je skutečností, že máme hrst sobeckých miliardářů, kteří nechávají svými penězi ovlivňovat celou zemi."

Zdroje
PAC- Politický akční výbor - Political action committee
http://en.wikipedia.org/wiki/Political_action_committee
Volba guvernéra státu Wisconsin červen 2012
http://en.wikipedia.org/wiki/Wisconsin_gubernatorial_recall_election,_2012

Obhajující republikánský guvernér Scott Walker a protikandidát demokratické strany Thomas Mark "Tom" Barrett, starosta z města Milwaukee.

Československá anarchistická federácia (ČSAF), popis událostí jaro 2011 - Solidaritu s pracujícími ve Wisconsinu
http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1119

Tisk USA:
The Dark Money Behind the Wisconsin Recall —By Gavin Aronsen Jun. 5, 2012
http://www.motherjones.com/mojo/2012/06/wisconsin-walker-recall-money-stats
http://www.nytimes.com/2012/06/07/us/politics/after-wisconsin-recall-defeat-democrats-assess-their-operation.html?_r=1&hp