Na konci roku uplyne lhůta, kterou si Republikáni a Demokrati dali jako rozbušku vzájemného ekonomického ničení. Pokud se obě strany nedohodnou na rozpočtu, pak budou následovat automatické sankce. Přitom přijdou jednak bohatí o daňové výhody, které jim zajistil prezident Bush a jednak se automaticky zastaví velké části financování rozpočtou USA, včetně vojenského a sociálních kapitol.

Výsledkem oboustranné nedohody (tzv. fiscal cliff) o ničení chudých a omezení bohatých je horečná aktivita Republikánů a prezidenta Obamy o dosažení nějakého kompromisu, který by obě strany mohly vydávat za své historické vítězství. Rozpočtová provizoria, vyšší daně atd. by v případě nedohody dosáhly hranice 600 miliard dolarů.

Podle neoficiálních zpráv (18.12.) ustoupil jako obvykle prezident Obama. Původní výše progresivního zdanění bohatých měla být od příjmu 250.000 dolarů ročně a nyní byla podle neoficiálních zpráv zvýšena na 400.000. Tento ústupek mohou prodávat Republikáni vyšším vrstvám jako svůj úspěch.

Obama pravděpodobně dosáhne toho, že bude vyšší daňová sazba milionářů, protože těm skončí daňové úlevy dané prezidentem Bushem do konce roku 2012. Americká pokladna by vyšším zdaněním bohatých měla dostat do rozpočtu zhruba 1 bilión navíc. Spojené státy americké mají v současnosti státní dluh zhruba 13 biliónů, což představuje prakticky 100 % HDP.