Americkým operátorům obsluhujícím zabijácké drony ve vytopených kancelářích se podařil husarský kousek, který je pravděpodobně bude hodně mrzet. Ve čtvrtek podnikly 4 drony útoky proti povstaleckým vozidlům a jeden z nich zničil v jižním Waziristánu rodinný dům jednoho z velitelů umírněné frakce Talibanu šejka Mullaha Nazira. Při útoku byl zabit nejmenovaný počet civilistů a bojovníků Talibanu. Jeho zabití a zabití jeho velitele potvrdila i nezávislá média z Pákistánu. Nazir unikl prvnímu vražednému útoku 29. listopadu 2012. Klikněte si na jeho nedávný rozhovor pro deník Telegraph.


Pákistánská vláda je pravděpodobně touto vraždou mimořádně znechucena. Mullah Nazir totiž uzavřel neoficiální smlouvu s pákistánskou armádou, že nebude útočit na její vojenská zařízení a soustředí se výlučně na boj proti "vnějšímu nepříteli", což jsou pochopitelně americké jednotky, zbylá vojska NATO a dočasná, tudíž totálně zkorumpovaná "demokratická" vláda v Kábulu. Mudžahedín dohodu plnil k velké nevoli ostatních velitelů Talibánu, kteří mezi nepříteli nehodlají rozlišovat s podobným jemnocitem. Pákistánci se za zdrženlivost odměnili ekonomickou pomocí jeho kmenovému regionu, takže nemusel produkovat tolik heroinu na západní trh jako jeho povstalečtí kolegové.

Výsledkem nerozvážného kroku bude s velkou pravděpodobností posílení vlivu radikálních bojovníků z Al-Káidy (tzv. Haggani network), kterou za americké petrodolary neoficiálně podporují radikální sunnitské kruhy ze Saúdské Arábie. Ben Ládinovci, druhý nejmocnější klan po Saúdech, jistě nezapomněli na vraždu jednoho ze svých význačných kmenových příslušníků. Již prohraná válka v Afghánistánu pravděpodobně dostane dohru s hořkým koncem.