Aktivista Edward Dark pobývá v Aleppu, druhém největším syrském městě, od vypuknutí revolty. Zde vypráví pro Syria Live o životě ve městě: „Zdejší lidé nemají rádi režim, ale rebely nenávidí ještě více.“

Jak se v Aleppu žije? Je tam elektřina, voda a přístup na internet? Mohou lidé chodit po nákupech a navštěvovat kavárny? O čem lidé na ulicích hovoří? Fungují školy a univerzity?

Město je rozdělené napůl - jednu zónu kontrolují rebelové, druhou vláda. Dostat se z jedné strany na druhou je obtížné a riskantní. Většina cest je zatarasená a ráno bývá velmi hustý provoz, protože lidé jedou za svými záležitostmi, které se snaží vyřídit. Brzy večer jsou ulice města poloprázdné, skoro nikdo se vůbec neodvažuje vyjít v noci ven. Jsou tu velmi časté výpadky dodávek elektřiny a vody.

Odpad v některých oblastech se skoro neodváží, není k dostání skoro žádný benzín a ta trocha, co je, se prodává na černém trhu za přemrštěné ceny. Je nedostatek léků a většina nemocnic buď zavřela úplně nebo omezila kapacitu kvůli výpadkům proudu, nedostatku dodávek a chybějícímu personálu. Mnoho vzdělaných obyvatel, obchodníků a profesionálů, zvláště lékařů, z města uprchlo a usadilo se v zahraničí. Univerzita je ještě stále otevřená, ale mnoho přednášek je rušeno a návštěvnost je nízká. Jen hrstka škol je otevřená, zbytek ubytovává uprchlíky a neposkytuje výuku. A nyní k rozhovoru.

Do konce minulého roku jsi byl aktivní na Twitteru a pak jsi na čas zmizel. Co způsobilo, že jsi byl offline?

V Aleppu často vypadával internet. Ten nejdelší výpadek trval právě více než měsíc. A k tomu je zde také ta příšerná situace s dodávkami elektřiny, kdy proud může vypadnout i na několik dní.

Když ses vrátil zpět na internet, vykreslil jsi úplně jiný obraz, co se týče situace kolem povstání. Co se změnilo?

Já a mnoho dalších obyvatel Aleppa jsme na vlastní oči viděli, jak si ozbrojení rebelové v terénu počínají a viděli jsme různé zločiny a rabování, které páchali beztrestně. Dalším důvodem bylo to, že jsou tu zahraniční bojovníci džihádu s extrémistickou ideologií. Kvůli tomu jsme nedělali povstání - aby jednu skupinu zločinců nahradila druhá.

Aleppo nedávno zmizelo z mapy, co se týče pozornosti zahraničních médií. Jak to tam vypadá teď? Jak blízko mají povstalečtí bojovníci ke kontrole celého města?

Média věnují pozornost čemukoli, co konvenuje s jejich názory a agendou, co se týče konfliktu v Sýrii. Zcela běžně je možné vidět některé mediální stanice, které buď ignorují, přehánějí a někdy dokonce přímo vymýšlejí fakta v terénu. Aleppo bylo po dlouhou dobu v patové situaci a pravděpodobně v ní i zůstane, proto ten zmenšený zájem o něj. Je vysoce nepravděpodobné, že by rebelové získali vládu nad celým městem. Režim ve městě ponechává mnoho sil a k tomu má také významnou podpůrnou základnu mezi populací.

Je teď v Aleppu široká podpora pro revoltu nebo jen lokální?

Zdejší lidé nemají rádi režim, ale rebely nenávidí ještě více. Když se ke zločinům rebelů připočte ekonomické strádání a drsné životní podmínky, které přinesl jejich útok na město (minulý červenec), je jasné, že to vše významně narušilo jejich podporu ze strany zdejších lidí.

Jak rozdělené je město, co se týče opozice a podpory povstání? Změnilo se to oproti dřívějšku?

Ano, město je rozděleno, co se podpory týče. A jak jsem řekl dříve, podpora vzpoury začala slábnout od té doby, co rebelové zaútočili na město.

Podle tvé zkušenosti jsou všichni povstalečtí bojovníci nebezpeční a nezáleží jim na životech civilistů, nebo jsou takoví jen někteří?

Podle mé zkušenosti se většina rebelů vyznačuje lehkomyslností vůči životům civilistů, tak jako, samozřejmě, i režim. To by je ale vůbec nemělo omlouvat. Některé skupiny rebelů nejsou ničím jiným než spolky organizovaného zločinu, které se oportunisticky věnují únosům, vydírání a rabování obchodů a skladišť ve velkém. Skutečnost, že „dobří hoši“ mezi rebely je nebyli schopni zastavit, vrhá velmi temný stín na všechny rebely zde.

Kolik procent města je přibližně v rukou vlády a kolik v rukou rebelů?

Lze říci, že město je rozděleno rovnoměrně. Jenže Aleppo je v podstatě obklíčeno bojovníky rebelů a všechny větší komunikace do města jsou pod různým stupněm kontroly rebelů, což ztěžuje dodávky, zejména benzinu.

Jsou tu náznaky, že vláda stále více ztrácí kontrolu nad městem?

Ne, je to tu ve stavu patové situace. A nevypadá to, že by se měla situace brzy změnit.

A rebelové, kteří začali loni v létě bojovat proti vládě, pocházeli vůbec z Aleppa?

Ne. Byli z venkovských oblastí kolem města. To je další problém, který přidává na nepřátelství vůči nim ze strany obyvatel města.

Autor: Stephen Starr
Zdroj: http://www.theglobeandmail.com/news/world/syria-live/article9816335.ece / přeložila Helena Hladilová.