Neslavné výročí deseti let uplynulých od americké invaze do Iráku (2003) a jeho následná okupace připomínají nekončící problémy, které angažovanost USA této zemi přinesla. Občané, z nichž 75 % schvaluje rozhodnutí prezidenta Obamy stáhnout americké vojenské jednotky z Iráku a 53 % dokonce považuje invazi za chybu, si nepřejí další válku na Blízkém východě.

Zatímco však lidé a média reflektují lidské ztráty, občanskou válku, katastrofický stav irácké společnosti a ekonomiky, političtí představitelé USA přemýšlejí, jak obejít vůli občanů. Dne 28. února 2013 bylo v Senátu USA představeno "Usnesení Senátu č. 65" (S.Res.65). Jedná se o návrh usnesení podporující plné zapojení Spojených států a mezinárodních sankcí v Íránu a naléhající na prezidenta, aby nadále upevňoval prosazování sankční legislativy.

Souhrnný přehled uvádí, že Kongres:

  • znovu potvrzuje dlouhodobé přátelské vazby a spolupráci mezi Spojenými státy a Izraelem, které mají podporu obou politických stran v Kongresu a lidu Spojených států;
  • podporuje úzkou vojenskou a bezpečnostní spolupráci s Izraelem, o kterou prezident Obama již usiluje;
  • odsuzuje výroky a politiku vůdců islámské republiky Írán ohrožující bezpečnost a existenci Izraele;
  • v íránské snaze o vlastnictví jaderné zbraně rozpoznává obrovskou hrozbu pro Spojené státy, Západ a Izrael;
  • znovu opakuje, že politikou USA je zabránit Íránu v získání jaderných zbraní a přijmout nezbytná opatření k provádění této politiky;
  • podporuje plné uplatňování sankcí USA a mezinárodních sankcí v Íránu;
  • prohlašuje, že zajištění existence a bezpečnosti Izraele je zásadním národním zájmem a odhodláním Spojených států;
  • podporuje právo Izraele na sebeobranu, a
  • naléhavě žádá, aby americká vláda poskytla Izraeli diplomatickou, vojenskou a ekonomickou podporu v případě, že Izrael bude nucen v sebeobraně podniknout vojenskou akci.


V návaznosti na poslední bod je třeba si uvědomit, že sebeobranou se chápe i preventivní válka. A není nutné, aby ji američtí občané odsouhlasili, stačí, že se pro ni rozhodne izraelský premiér Netanjahu, podle kterého se tato událost již blíží. Jeho jestřábí projev si můžete poslechnout zde.


Plné znění Kongresového návrhu najdete zde. Tamtéž najdete také návrh H.R.850, který byl uveden o jeden den dříve v Kongresu a který by rozšířil již uplatňované sankce. Tyto dva návrhy otevírají dveře dokořán k americké účasti v další blízkovýchodní válce, tentokrát s Iránem. A to přesto, že již před půl rokem významní vysoce postavení vojenští představitelé varovali, že válka s Iránem by byla zničující a měla by být považována za poslední možnost.