Deník NYT zveřejnil dne 28.4. zprávu, že prezident Afghánistánu Hámid Karzáí a jeho nejbližší spolupracovníci byli nejméně deset let placeni z tajných fondů CIA. Balíky stodolarovek se nacpaly do kufrů a letěly do Kábulu, kde se předávaly z ruky do ruky. Plátcem byla přímo CIA a všechny platby byly tajné. Tuto zprávu přímo potvrdil jeden ze spolupracovníků prezidenta-agenta jménem Khalil Roman. Ten sloužil ve vládě jako šéf kabinetu v letech 2002-2005.

Říkali jsme tomu "peníze duchů" (ghost money). Tajně přišly a také tajně odešly.


List poslal žádost CIA, aby se k těmto úplatkům vyjádřila, agentura to však odmítla. Fakticky se o černých platbách ví už delší dobu, protože figurují na tajných kontech Karzáího rodinných příslušníků a spolupracovníků, které tito "vlastenci a demokrati" pravidelně posílají do offshore-společností.

Ironie je v tom, že desetileté úplatky CIA v ničem nepomohly, ba dokonce naopak. Nenáviděný Karzáí vládnoucí zcela zkorumpovanému režimu si jimi platil bezpečnost u tzv. "warlords" čili bojovníků proti americké okupaci. Peníze CIA tak nepřímo financovaly Talibán. Znalci ovšem tvrdí, že to není nic zvláštního. NATO a USA údajně platí kmenům věrným Talibánu skrze prostředníky a řidiče pravidelné výpalné za cisternová nákladní auta, která projíždějí průsmyky do Pákistánu. Bez těchto dodávek pohonných hmot by armádní jednotky uvnitř země fakticky nebyly schopné žádných dlouhodobých operací. Talibán za tyto peníze nakupuje zbraně a bojuje dál.