Klaus Regling není jen tak někdo, protože šéfoval záchrannému fondu EFSF a po zavedení nové struktury se stal ředitelem ESM. Nedávno poskytl rozhovor pro FAZ (13.6.), v němž nastínil nové možnosti záchrany eura.

Klíčovým novým opatřením podle něj má být zrušení pravomoci tzv. Trojky, což je oficiální komise MMF, ECB a Evropské komise dozorující dluhovou politiku států, které jsou fakticky v bankrotu, jako je Řecko nebo Kypr. Toto trio je odpovědné za faktický bankrot Řecka poté, co navrhlo nerealistický plán restrukturalizace řeckého dluhu. Stejně problematickou politiku vede v případě Španělska. Navíc bude německý ústavní soud rozhodovat o tom, zda ECB má vůbec právo vydávat neomezené dluhopisy tím, že nakupuje dluhopisy zkrachovalých bank za peníze daňových poplatníků (viz minulý článek).

Z rozhovoru šéfa ESM jsou důležité zejména dvě věci. Za prvé, pravomoc zachraňovat jiné státy EU musí na sebe brát pouze vlády členských států. Nikoliv anonymní úředníci mezinárodních či evropských institucí, kteří nikomu neodpovídají za své tragické omyly. Viz článek Kde je zakopán český ekonomický pes, který na tuto situaci upozorňuje. Představitelé států musí nést konečnou politickou odpovědnost za svá ekonomická rozhodnutí a nemohou ji alibisticky delegovat na někoho jiného.

Za druhé, ekonom sleduje finanční dění v eurozóně už od roku 1973, kdy na toto téma napsal svou disertační práci. Klaus Regling je přesvědčen, že ekonomika EU na tom není tak zle, aby se euro muselo zhroutit. V současné době se údajně ukazuje, že úsporné programy omezují státní dluhy a mění se i postoj států k finančním otázkám celoevropského významu. Proto musí padnout i současná moc Trojky, která ve skutečnosti reprezentuje pouze zájmy velkých bank, a nikoliv evropských států a občanů.