Berlusconi jde do útoku a zřejmě se rozhodl nechat padnout současnou vládní koalici. Premiér Enrico Letta je plně zaměstnán na setkání G20 v Petrohradě a mezitím Silvio Berlusconi natočil údajně video, ve kterém vypovídá jeho vládní strana PDL koaliční spolupráci, píše deník La Repubblica. To znamená již letos podruhé pád vlády. Premiér Letta vzkázal, že se nenechá odsouzeným Berlusconim vydírat. V každém případě má Berlusconi malou šanci, že by dosáhl toho, oč mu jde: o amnestii.

Itálie je na dně. Země je podle Beppe Grilleho v rukou německých a francouzských bank a vratká vláda stojí před velkými výzvami, kterým lze jen obtížně čelit: hroutícím se bankovním sektorem, rostoucími úrokovými sazbami a stále slabší ekonomikou. Denně bankrotuje 1000 podnikatelů. „Skutečnou pomoc od EU nelze očekávat“, říká pro Bloomberg Business Week lidový tribun Peppe Grillo. A dodává dále toto.

Itálie je podobně jako Řecko z eura již venku. Severní evropské země podrží Itálii stejně jenom do doby, než dostanou zpátky, co investovaly do italských dluhopisů. Pak nás hodí přes palubu. Dluhy nás uškrtí, našimi věřiteli jsou německé a francouzské banky, a ty chtějí naše peníze. Ty dluhy je ale nemožné splatit, požírají nás a není nám dovoleno zbankrotovat. Protože padne-li Itálie, stáhne se sebou ke dnu celou Evropskou unii.

O finančních problémech Itálie jsme psali v článku Itálie v pasti derivátových obchodů.