Volby do spolkového parlamentu skončily včera večer a oficiální výsledky budou vyhlášeny během dneška. Podívejme se stručně na to, kdo vyhrál a kdo prohrál.

1. Drtivé vítězství CDU/CSU, ale jen zdánlivě

Mapa obou modrých barev jasně ukazuje, že šlo o plebiscit popularity kancléřky Merkelové.



Němci ji mají rádi, její nenápadný a přitom pevný, až autoritativní styl vládnutí. Obklopila se odborníky, uhrála hádky uvnitř svého klanu a např. rozhodnutím o uzavření atomových elektráren vyfoukla zeleným a opozici základní ekologická témata.

2. Proč pravice nevyhrála

Je to jednoduché, stačí se podívat na volební výsledky. Skutečně neoliberálně-pravicová strana "zubařů, doktorů a právníků", tj. FDP, už dávno není nic jiného, než lobbistická klika CDU/CSU.



Voliči to prohlédli a tuto oportunistickou partaj vyrazili ze dveří Bundestagu. Tím ovšem "černí" nemohou v Německu vládnout sami, protože absolutní většinu nedostali. Pravicová politika ano, ale nikoliv neoliberální, a nikoliv euro - to bylo motto letošních voleb. Samozřejmě se nabízí oposmluvní koalice socdem a pravice, ale to by byla smrt sociální demokracie. Důvody jsou dva: nemá ideje a je v personální krizi, stejně jako česká socdem. A proti ní stojí absolutní vítěz voleb. Touha po moci by SPD zničila, protože témata a styl vlády by určovala vítězná pravice. Na druhou stranu platí, že sestavit vládnoucí levicovou koalici rozhádaných levicových partají bude těžké, nebo dokonce nemožné.

3. Volby byly o stabilitě a o jasných ideových postojích

Co se týče touhy po stabilitě, tu jasně reprezentovala a vyhrála pravice, která se může presentovat navenek výbornými ekonomickými výsledky, zejména pro střední vrstvu. Jenže i na pravici to začíná vřít, což ukazuje úspěch strany Alternative für Deutschland (AfD), která chce výstup z eura. Jednu dobu to vypadalo, že se AfD do parlamentu dostane, měla průběžných 4,9 % hlasů. Její úspěch jsme jasně předpovídali, viz článek Zpráva pro české politiky před volbami. V Rakousku je to podobné.

Na levici jasně posílila skutečná levice Die Linke a naopak upadli Zelení (Grüne), a to ze dvou důvodů. Jednak je doběhla jejich minulost květinových dětí, kteří hlásali jako jejich šéf Trittin v místních volbách v Göttingen (1981), že konsensuální sex s nezletilými není trestný čin. A na druhou stranu jim Merkelová zavřením atomovek vyfoukla hlavní trumf. A sociální témata měla už dávno obsazená levice, takže přehození kormidla doleva nepřineslo žádný efekt. U německých Zelených se musí začít doopravdy přemýšlet a budou tam jistě padat hlavy, protože touto porážkou odejde celá jedna generace zakladatelů zelených. Námi sledovaná Pirátská strana uspěla průměrně. Pěkný výsledek by byl 3 %, fantastický 5 %, tj. vstup do Parlamentu. Celkový obrázek rozdělení mandátů máte zde.



Rozdělení mandátů je jasné: pravice má 311 křesel a levice 319 mandátů. Tolik k prvnímu přehledu voleb, další komentáře budou následovat v okamžiku uzavřených koaličních jednání.