Začněme něčím globálním. Západní média farizejsky pláčí nad osudem uprchlíků a dodávají zbraně teroristům, aby Syřany masově vyháněli ze země. Mezitím WHO publikovala zprávu, že v Sýrii je minimálně 13 případů dětské obrny typu 1 (WPV1), kterou sem přitáhli teroristé z Pákistánu. Ti jsou nakaženi proto, že očkovací program ve Waziristánu prováděný WHO byl Talibánem zrušen. Napojila se na něj CIA, aby sbírala informace na výše jmenované bojovníky. Údajně k tomu použila falešné očkování prováděné Pentagonem. Svět je malý a nemoci jsou všude, jako cholera na Haiti zavlečená nepálskými humanitárními pracovníky, kteří nebyli pro nedostatek fondů OSN řádně očkováni. Haiti nyní žaluje OSN za náhradu škod, protože v zemi postižené katastrofami a chudobou bylo po humanitární pomoci OSN hlášeno 680.000 případů cholery.

1. Postup ofenzívy v Damašku

Klíčová ofenzíva pokračuje v předměstích Damašku, odkud povstalci bombardují civilní obyvatelstvo v okolních čtvrtích a pravděpodobně zde připravují i miny pro zabíjení lidí na tržištích a na ulicích. Mapu ofenzívy SAA ve čtvrti Barzech jsme dali schválně, protože ukazuje současný způsob boje.



Armáda izoluje daný čtverec (červená barva), pak zahájí tankovou palbu, vysadí vojáky z BVP do sutin domů a průběžně likviduje snajpery (žluté hvězdice). Uvnitř sutin běží boj muže proti muži, který povstalci trvale prohrávají. Zelená ukazuje posun frontové linie po úspěšné ofenzívě a žlutý křížek místa nejtvrdších bojů.

2. Postup ofenzívy na venkově

Je třeba říci, že občas se něco povede i povstalcům, i když nikoliv v přímém boji. Následující video povstalců ukazuje, jak se prohrabali až do vojenského štábu SAA, který kompletně vyhodili do vzduchu i se čtyřmi syrskými generály.


Terorem se ovšem války nevyhrávají, což dokazuje situace v Aleppu, kde povstalci přišli o kontrolu prakticky nad celým městem. Mapa jasně ukazuje, jak se zde uzavírají nůžky obklíčení.



Povstalci ztratili v Aleppu kontrolu nad klíčovým vojenským letištěm Hanano, které vládní vojska dobyla zpět. Další mapa ukazuje výsledky ofenzívy na venkově (Quaraa) u libanonských hranic, kde to mají povstalci mimořádně nahnuté. Na druhé straně libanonské hranice na ně čeká Hizballáh a libanonská armáda.



Zároveň vidíte strategii armády, která vráží klín mezi jednotlivé jednotky povstalců a pak je postupně ničí. Navíc se už jednotlivé islámské skupiny střílí mezi sebou, asi ze zoufalství. Na videu vidíte popravu Mahmud Hussein al-Abeda, vůdce islamistické skupiny Mohammed's Army. Jeho a dalších dvanáct mudžahedínů popravila znepřátelená saúdská skupina.


A rukou společnou povstalci plundrují zdroje vesničanů: prodej zařízení, únosy, výpalné a tak podobně. Navíc dochází k zásadní proměně struktury bojovníků, viz Fakta o Sýrii XI. aneb Kdo válčí a proč.

3. Syrská povstalecká armáda de facto neexistuje

Závěrem dáváme slovo jednomu věcnému rozboru, který ukazuje situaci uvnitř rozložené syrské povstalecké armády (FSA). Syřané dříve bojující proti Asadovi se buď vzdávají a přijímají podmínky kapitulace. Nebo jednoduše shánějí peníze na nezasloužený důchod tím, že vlastní zbraně prodávají ve velkém islámským zahraničním teroristům. Ti na peníze hledět nemusí, platí je sunnitské despocie Perského zálivu a pochopitelně i USA.


To znamená, že domácí FSA prakticky přestala existovat a v zemi bojují jen zahraniční jednotky žoldnéřů a teroristů.

Mezitím bylo hlášeno několik zabitých teroristů ze zemí EU, například z Velké Británie. Již několikrát jsme psali o tom, že se brzy budou vracet domů. Naše média už přinesla zprávu o tom, jak CNN zcenzurovala rozhovor s ruským velvyslancem při OSN Vitalijem Čurkinem o Sýrii v jeho klíčových pasážích. Vysvětlení, že jde o "běžnou praxi krácení rozhovoru" platí v případě této stanice na sto procent. Klikněte si na klíčové slovo "CNN" a kdo má dobrou angličtinu, ať se podívá na TV show Jona Stewarta. Lze zapnout titulky.

A na závěr dobrá zpráva. Vláda a část povstalců (zatím nejasné, kdo vlastně) se domluvili, že se zúčastní konference Ženeva 2 o Sýrii. Je otázka, o čem spolu budou mluvit.