Povolební zácpu ODS nejlépe vystihuje Maroldův obraz Bitvy u Lipan. Projděme si ležící praporce, jezdce a jejich komoně. Staronový poslanec za ODS Marek Benda se doopravdy vyděsil při představě, že by si lid jednou mohl vládnout i bez něj.

Marek Benda wrote:
Výsledek ODS nejen, že není triumfem, ale je dokonce totální prohrou. Pro nás to znamená, že musíme jít v tuto chvíli do opozice, musíme se znovu pokusit o nějaký restart ODS. Můj dobrý přítel Roman Joch kdysi na diskusi při obhajobě zastupitelské demokracie proti přímým referendům prohlásil ke svému oponentovi: „Kdyby se Vaše sny o přímé demokracii uskutečnily, jednoho rána byste se probudil a při pohledu do zrcadla byste viděl jednu desetimilióntinu diktátora a jednoho celého otroka!“ Zpočátku to vždy vypadá nesmírně populárně a pěkně, ale až začnou populisté určovat, co se smí a co ne, tak tu sice budeme mít přímou demokracii, ale už žádné lidské právo na svůj vlastní život. Ano, tak končí pokusy o přímou demokracii.

Intelektuální úroveň onoho "nového začátku" (Benda dixit) je možné vidět na současných stránkách ODS, klikněte si zde. Asi je to míněno jako lidovka, viz liberálně konzervativní fórek s vypláznutým jazykem Jiřího Paroubka. Restart ODS je skutečně na místě. Ovšem to by musel PC systém běžet bez operačního systému ODS, neb tento v praxi ukázal modrou obrazovku s modrou strakou.

Je tedy potřeba provést nejen restart, ale i zformátování celé ODS. Pokud jde o ta zrcadla: kdyby se tam mrknul konzervativec Joch doopravdy, uviděl by jednoho diktátora a zbytek zadlužených otroků, kterým po rozkradení státu zbyly prázdné ruce. V rétorice si Joch může s ODS opravdu notovat. Obě party straší komunismem, otroctvím, zadlužeností, volají po zodpovědnosti a přitom svou zodpovědnost za obří státní dluh necítí. Celou dobu provádějí nezodpovědnou hazardérskou politiku systémového rozkrádání a nyní by chtěli restartovat vykradené.

To jen tak nepůjde. Co bylo ukradeno, nemůže být jen tak vráceno. Rozdali zemi sobě a svým kamarádům, a ještě vytvořili dluh. Prostě, finanční kouzelníci z ODS se podobají klasickému gamblerovi. Prohrál rodinný majetek, uvrhl nejbližší do dluhu, a teď mu prý ta kostka určitě padne. Závisláci na státním majetku a gambleři se až tak moc neliší.

Podobně staronová hvězda ODS z Plzně, Jiří Pospíšil, vidí důvody neúspěchu především v poslanci Pekárkovi. Systémového stamiliardového rozkrádání si tento právník zřejmě nevšiml. Nejspíš za to mohou plzeňská práva. Naproti tomu Tomáš Chalupa je rozený optimista. Strašná porážka je tragická tím, že partaj přišla o mocenské pozice, a přitom byla přímo geniální ve šlapání vody.

Tomáš Chalupa wrote:
Naše strana zná nejlépe recept na řešení ekonomických problémů. V tom byla ODS absolutně dominantní i u nevoličů. Tuto pozici jsme před lety ztratili a nepřipustili si to. Zjednodušeně řečeno: my jsme víc šlapali vodu, než řešili problémy této země.

Ale ani Chalupa neztratil uhlířskou víru v kapitalismus a ve schopnost vyvážet jej z Prahy do celé Evropy. Jeho starší projev zde stojí opravdu za poslech. ODS a Chalupa jako vyšití. Písemný přepis by mnoho ubral z ohromného dojmu rétorických schopností tohoto bývalého ministra.

Zato Miroslava Němcová se naučila mávat kouzelným proutkem. Čáry máry fuk, a už tu prý kmotrové nejsou, a vůbec žádné stíny tu nejsou. Možná proto podporuje na funkci šéfa potápějící se strany kandidaturu čerstvého straníka Petra Fialy. Ten nabyl modrou knížku a funkci se stejnou rychlostí, jako předtím mnozí z modrých strak odhodili knížky červené. Ovšem klikou flašinetu točí pořád stejně, i ta píseň nezměněna jest.

Petr Fiala wrote:
Nečasově vládě se podařilo zabránit růstu rozpočtového deficitu, rozhodně bychom se měli snažit, abychom prostředky státu neplýtvali, nevydávali je za zbytečnou byrokracii, kontrolní mechanismy a další věci, které vlastně nepotřebujeme.

Jistěže nepotřebujeme kontrolní mechanismy, pak se špatně řídí stát na způsob ODS. Její kulihraši zeštíhli stát a naši peněženku přímo bravurním způsobem. A nakonec jsme dostali od Kalouska složenku na 150.000,-Kč dluhu. Zkrátka, podívejme se do české wikipedie na osudy francouzské šlechty po Francouzské revoluci: „Nic se nenaučili (že by se v nové době a po změnách měli chovat jinak) a nic nezapomněli (mstili se i těm, kteří jim nezištně pomohli)".