V minulém článku Temelín se prostě přežil a ...nepřežil jsme se zamysleli nad důvody zrušení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Článek byl poté publikován na partnerském webu Outsidermedia a vzbudil tam vášnivou a velmi vyhrocenou diskusi o perspektivách jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů energie (OZE). Pojďme se podívat na některá tvrzení z diskuse podrobněji.

Energetický trh je pokřivený dotacemi

Jádro přestává být na trhu se silovou elektřinou konkurenční vůči ostatním zdrojům, nejen vůči OZE, které budou v SRN dotovány zákonem do roku 2017. A tento trend lze vysledovat už dávno před fukušimskou havárií. Podívejte se na graf, který ukazuje, že boom výstavby jaderných reaktorů je dávno za námi, zdroj zde.



Hlavní důvody pro výstup z jádra jsou všeobecně známy, tady je jejich přibližný výčet.

  • O několik řádů zvýšená pravděpodobnost další havárie. Během tří desetiletí došlo minimálně ke třem závažným jaderným haváriím. Riziko havárie jaderného reaktoru 1 ku několika milionům za 100 let, na jehož základě byl rozvíjen jaderný průmysl, se změnilo na 1 ku několika desítkám. To je prostě nepřijatelné.
  • Nutnost drahých investic do zpřísněných bezpečnostních opatření po fukušimské havárii. Roztavení tří jaderných reaktorů, masivní radioaktivní zamoření spodních vod a jejich nekontrolovaný únik do Tichého oceánu, evakuace 150 tisíc lidí a v podstatě nemožnost s tím cokoli technicky dělat překonává i Černobyl. Ten do půl roku po havárii zakryli betonovým sarkofágem a tím zabránili dalším únikům radioaktivity. U JE Fukušima nic takového nelze udělat.
  • Naprostá nemožnost odhadnout vývoj cen elektřiny do doby, kdy by případná JE mohla zahájit provoz. Do doby zahájení trendu ceny silové elektřiny rostly, v posledních pěti letech klesají.
  • Požadavek státních garancí. Proč by měli daňoví poplatníci garantovat výkupní ceny u "spolehlivé, efektivní a zavedené" technologie využívající neobnovitelné zdroje, když se technologie OZE začínají vyplácet na komerčním principu? A nezapomeňme, že od roku 2017, tedy dlouho před plánovanou dostavbou JETE, už v SRN nebudou dotovány!
  • Do 10 či 20 let prý mají být vyvinuty nové moderní reaktory (plutonium-uranové a thorium-uranové rychlé množivé reaktory, minireaktory, vysokoteplotní reaktory, jaderná fúze), má být vyřešeno zpracování jaderného odpadu. Tohle nám však bohužel jaderná lobby tvrdí už nejméně 30 let, ale cíl je stále stejně vzdálen. Je to, jako když osel běží za mrkvičkou uvázanou na biči.

A ti, co už nadále odmítají být osly, jsou za ně označováni těmi, co už 30 let radostně hýkají tu samou písničku. Přitom v oblasti OZE dochází v posledním desetiletí k jednoznačnému a prokazatelnému pokroku v účinnosti, omezování vedlejších účinků i možnosti "skladování" vyrobené energie.

Jádro je o politice, jak jinak

Začněme zajímavou otázkou pro české občany. Proč jsme na koncových cenách elektřiny dosud nepoznali pokles cen silové elektřiny? V roce 2009 se cena silové elektřiny pohybovala v rozmezí 2,10-2,20 Kč/kWh, koncová cena byla 4,13 Kč/kWh, příspěvek na OZE činil 0,052 Kč/kWh. V roce 2014 klesla cena silové elektřiny na 0,90-1,00 Kč/kWh, koncová cena pro zákazníka byla 4,80 Kč, příspěvek na OZE činí 0,459 Kč/kWh. Pominu-li inflaci, pořád mi to vychází jako navýšení rozdílu mezi cenou silové elektřiny a cenou pro koncového zákazníka o cca 1,35-1,55 Kč/kWh. Při celkové spotřebě elektřiny kolem 70 000 GWh (viz tento zdroj), to dělá asi 10 až 11 mld. Kč rozdílu ročně. Kam se ty ohromné peníze v údajně konkurenčním prostředí poděly? Cena energií a stavba jaderek ukazuje na kontrolu klíčového sektoru státu úzkými oligarchickými skupinami. Projděme proto v kostce politické důvody kolem spuštění či zastavení JETE.

  • Jaderná energetika představuje centralizovaný systém pod kontrolou polostátních či soukromých firem. Je to ideální korupční prostředí s mnohdy jen formální kontrolou ze strany státních institucí. Ta se zásadně týká jen bezpečnosti zařízení a jen částečně postihuje ceny elektřiny.
  • Navíc je těžké stanovit si rozumnou energetickou koncepci v zemi, která je z ekonomického pohledu protektorátem Německa a z politického hlediska je kolonií USA. Potom je jen logické nechat za erární peníze dostavět JETE americkou firmou a následně za dumpingové a dotované ceny dodávat elektřinu do "šíleně zeleného" Německa.
  • Biopaliva devastující půdu, solární panely snižující produkci zemědělců, větrníky narušující výhled do krajiny a vraždící ptáky, hydroelektrárny zanesené kalem a bořící města po protržení hráze a na druhé straně bezpečná jaderná energie, při jejíž výrobě nevznikají skleníkové plyny a nehrozí žádná podstatná rizika, to jsou další argumenty používané na podporu dostavby JETE. Proti tomuto katastrofickému scénáři vycházejí Fukušima a Černobyl jako ekologické oázy lidstva.

Podle zastánců jaderné energetiky se jedná o mnohem bezpečnější způsob získávání energie než většina ostatních. Používají k tomu statistiky počtu obětí jednotlivých způsobů výroby energie. Problém této metody je v tom, že když nějaký člověk spadne do mlýna na uhlí, je mrtvý a těžko se to vykazuje jako dopravní nehoda. Když 1000 lidí za 10 či 15 let dostane rakovinu a polovina z nich do roka zemře, dá se to vždy svést na to, že buď moc kouřili, nebo jedli málo vitaminů. Ve Fukušimě údajně jakuza najímá bezdomovce na práce spojené s dekontaminací. Ti prý tu podle zastánců jádra "iracionální" hrůzu z neviditelného nebezpečí nemají. Hlad a krabicové saké ji přehluší. Zastánci JE se mohou přihlásit, jistě je tam rádi zaměstnají.

Je pravda, že spalováním uhlí, zemního nebo břidlicového plynu, ropy a produktů ropy (benzin, nafta apod.), biomasy apod. dále zvyšujeme množství skleníkových plynů a současně i jiných vysoce toxických odpadů. Ale podívejme se i na jiné zdroje úspor a produkce energie, o nichž se u nás nemluví.

Vědeckotechnický pokrok a nový nástup OZE

Podle zastánců jaderné energetiky je otázkou národní bezpečnosti, abychom měli dostatečné kapacity pro výrobu energie. Lidé, kteří v jiných souvislostech obhajují volný trh (viz v minulém článku zmiňovaný Martin Kuba), používají naprosto opačnou argumentaci v případě jaderné energie. Predikce rostoucí spotřeby energie vycházejí z lineárního modelu, přitom je naprosto jasné, že české národní hospodářství bude muset být mnohem úspornější. Modely extenzivní výroby energie navíc prakticky neberou v úvahu, že se do roku 2030 radikálně změní styl spotřeby energie (chytré spotřebiče, strukturální změny průmyslu, úspory, decentralizace, lokální výroba atd.). Chytré státy jako Německo si na tuto variantu již připravují přenosovou síť (Nové přenosové sítě v Německu). Navíc se intenzivně pracuje na "skladování" energie z OZE. Tyto systémy jsou už v SRN v provozu a za 5 let i my budeme úplně jinde než dnes. Naopak je u nás zamlčovanou pravdou, že se vývoj jaderných technologií fakticky zastavil: It is economy, stupid!

Američané zastavením výroby jaderných elektráren po havárii v Three Mile Island (1979) ztratili celou generaci jaderných inženýrů a tím přerušili kontinuitu vývoje a výroby. Nemají zkušené lidi a neumí to. Bude trvat zase tak 15 let (a fůru malérů) než jejich nová generace specialistů získá zkušenosti. Zatím jdou z maléru do maléru. Vezměme příklad jejich dvou nových elektráren (model pro Temelín), kterou staví v USA a v Číně. Kromě jiných velkých problémů zde praskají lopatky čerpadel. Oni totiž vzali bezúdržbové hermetické čerpadlo z jaderné ponorky (to umí výborně, protože tam vývoj a výrobu nepřerušili) a zvětšili ho na megavelikost. Jenže tím se dostali do problémů s rychlostí obtékání, kavitací, superkavitací, pevností materiálu, dynamickým namáháním atd. Zachytili jsme různé diskuse i s názory, že problém je neřešitelný, už z fundamentálních důvodů. Fyzika prý nezná materiál, který by to vydržel a Supermanův kryptonit jaksi nemáme. Část staveb je už vybetonovaná a větší čerpadla klasického provedení se tam prý nevejdou. A to je jen detail, který nesouvisí s bezpečností jádra, dnes prakticky nedosažitelnou za normální peníze celé planety. Viz body nahoře.

Užitečné odkazy

Kdo se chce něco dozvědět o reálných faktech, které se témat v článku a diskuzi týkají, tak se může podívat na tyto odkazy.

  • Fukušima, celkový článek zde.
  • Vývoj jaderné energetiky v Číně, Indii, tam jde opravdu o renesanci, viz zde.
  • Trochu o tom, jak ovlivňuje totální deformace trhu dotacemi do OZE cenu elektřiny.
  • Co to dělá s energetikou v regionu a celkové souvislosti zde:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=7487
http://technet.idnes.cz/jak-se-pocita-cena-elektriny-d12-/tec_technika.aspx?c=A140204_234241_tec_technika_mla
http://technet.idnes.cz/ceska-a-nemecka-energetika-musime-si-pomahat-jak-presne-p1r-/veda.aspx?c=A131223_121543_veda_mla