Další díl nekonečného seriálu volební frašky skončil. Mandáty rozděleny, změna se nekoná. Jak by také mohla, vždyť jak se říká: „Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by byly zakázány.“ Opět jsme zvolili herce, kteří dostali či nedostali svou placenou roli. V komunálních volbách a občas jistě i v těch senátních se občas stává, že vyhrávají lidé kvalitní, slušní a schopní. Takoví se však nacházejí v každé straně, v každé společnosti, jenže jsou vždy jaksi „upozaděni“ a předběhnou je lidé s ostrými lokty. Což je prý v pořádku, taková společnost, kde se lidé perou o místo ve předu, je prý nejsvobodnější a nejlépe se v ní všem žije. V tomto smyslu tedy i tyto volby měly své vítěze a poražené.

Opozice
Jedním z takových mini vítězů se stala Pirátská strana. V Praze se dostala do zastupitelstva magistrátu a stala se možným jazýčkem na vahách příštího rozdělení moci v Praze. Vzhledem k tomu, že před volbami zástupci „Pirátů“ slibovali své místo v opozici a není důvod jim nevěřit, mohla by mít Praha snad poprvé od listopadu 1989 skutečnou opozici. Ta samozřejmě se svými čtyřmi mandáty nějakou revoluci asi nevykoná, nicméně pozitivní zpráva to je. Podle svých vyjádření by měli zájem o práci v kontrolním výboru, což asi nebude problém, současný primátor Hudeček „Pirátům“ prozradil, že tento výbor stejně nic nedělá, což Hudeček dobře ví, neboť tomuto výboru dělal nějaký čas předsedu. Jinak byl kontrolní výbor dlouhá léta v gesci opozice komunistů z KSČM. Tedy opozice jen tak naoko, aby to dobře vypadalo, že jako máme tu demokracii a ta se skládá z vlády a opozice a tak to má být, tak je to správné, užitečné, nezbytné a dokonalé, třetí cesty není a nikdy nebylo, amen. Tak to mají kmotři a kmotříčci rádi.

Navíc komunisté jsou zvláštní případ opozice, jde spíše než o opozici o strašidlo, které obchází Českou republikou, v nějž ale už nikdo nevěří. Nevěří v něj ani ti, co hystericky křičí „pozóóór, strašidlo, pomóóóc a fuuuuj“ natož ti, kteří na sebe oblek strašidla navlékli. Těm i oněm jsou však jejich role k užitku, podobně jako když chodí čert a Mikuláš. Malé děti jsou vyděšeny a čert s Mikulášem si přijdou na své. Rodiče profitují z toho, že děti jsou chvíli hodné a umožní jim uplatňovat svou často nezaslouženou autoritu. Čert s Mikulášem, stejně jako komunisté a antikomunisté tedy neřeší žádné skutečné problémy, jsou jen takovým koloritem, divadelním představením, takovou tradicí doby. Kdyby totiž čeští komunisté byli skutečnými komunisty, tedy takovými, kterými nás pravidelně plaší ti, co chtějí naše hlasy, aby se jim dobře žilo, dávno by byla jejich činnost zakázána. Nu a do toho se nikomu nechce, neboť současná činnost je sice takovým suterénem moci, ale přeci jen iluze moci zůstává a slušné bydlo také.

V takové situaci je tedy úspěch „Pirátů“ vítanou změnou, která by mohla vnést do našeho panoptika úlohu kašpárka, který, jak známo, dokáže získat srdce lidí, přestože se s tím moc nemaže, na diplomacii nehledí a kostým má často prapodivný. Naši „Piráti“ nejsou zajímaví snad nějakým propracovaným programem, ale mnohem spíše svým přístupem. Kdybychom hodnotili jejich program, šlo by o pravicovou stranu podobnou „Straně svobodných občanů“.

Jenže pozoruhodné je něco jiného, než pravolevé vidění světa. Piráti přicházejí s vizí osvobození člověka a společnosti na základě svobodného šíření informací. Sami ve vnitrostranickém řízení a způsobu komunikace jdou příkladem. Vedou například Evidenci lobbistických kontaktů ve které zveřejňují kontakty a obsah jednání s ostatními politiky. Jde tedy o otevřenou politiku, o které všichni jen žvaní, zatímco „Piráti“ jí zcela neokázale skutečně provádějí. Nezbývá tedy, než jim popřát úspěchy nejen v komunální politice, ale i v té parlamentní. Tak za tři roky uvidíme.

TOP 09
Úspěch Pirátů však zastínily zprávy ještě radostnější, a to totální propad agresivní válečnické rétoriky knížete Karla a jeho Kalouska. V Praze druhé místo, celostátně žádný zisk mandátu senátora. Doba punku a dýmek je snad už konečně na ústupu i v Čechách. Tento krach byl navíc umocněn zápasem o moc mezi křídly této asociální strany v přímém přenosu. Výsledkem tohoto sporu je vystoupení předsedy pražské organizace TOP09 Vávry a současně i primátora Hudečka ze strany. Tak tomu se říká debakl. Však také ODS ústy svého předsedy Fialy, již jako opravdový mrchožrout, zavětřila svou šanci a prohlásila se za jedinou pravicovou stranu. Věřme, že tomu tak dlouho nebude, a jedinou pravicovou stranou zůstane jen hnutí „ANO“ a že se neznemožní tolik, jako to dokázaly výše uvedené dvě rádoby pravicové partaje. Takhle to ta naše demokracie po 25 letech dopracovala. Na krku téměř dvoubilionový dluh.... a zbývá jen víra v Babiše.

Němečtí piráti šlapou, čeští jsou v politickém limbu
Němečtí piráti mají ekonomický program
Přímá demokracie: vize, práce, realita
Fascinující výlet světem kolektivní svobodné inteligence
Piratenpartei - on line ze sjezdu
AfD je v Německu na vzestupu