Tento fakt potvrzují i oficiální představitelé Doněcké lidové republiky a opatrně i ukrajinská strana. To, že začíná útok, bylo možno odhadovat podle množství nepřímých signálů, kupř. podle výhružných oznámení ukrajinských vojáků o tajných obálkách se strategickými plány, ležícími v sejfu. Také podle návštěv politiků v zóně bojových akcí. Vojenské velitelství povstaleckých republik dobře chápalo, že vyhlášenou čtvrtou vlnu mobilizace je nutno překazit. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, bylo prolomit frontu protivníka.



V posledních dnech armáda DLR začala prorážet strategický nástupní prostor protivníka u Doněcka zahrnující jeho předměstí – Pěski, Avdějevku, Opytnoje a Vodjanoje. Postupně začalo být známo, že se fronta pohnula i v jiných úsecích. První oficiální komentář byl učiněn v pátek. Prezident DLR Alexandr Zacharčenko oznámil: „DLR se už nebude pokoušet domluvit s Kyjevem na příměří. Takové pokusy nebudou už z naší strany podnikány. Teď budeme sledovat, jak bude reagovat Kyjev. Ten nyní nechápe, že můžeme útočit současně ve třech směrech. Už nebudou žádná příměří, nebudou už žádné rotace. Přistoupíme pouze na výměnu zajatců, protože jsou to naši hoši, kteří jsou v zajetí – je nutno je „vytáhnout“. Budeme bít Ukrajince do té doby, dokud se nedostaneme na hranice Doněcka.“

Jak se ukázalo, jeho slova se neliší od činů. Jak oznámil korespondentům KP (Komsomolské pravdy) poslanec lidového sovětu DLR a náměstek předsedy výboru pro zahraniční záležitosti Vladislav Brig, útok nyní probíhá ve třech směrech:

Ozbrojené síly Ukrajiny stahují svá vojska z Džeržinska. V Luganské lidové republice kozáci a brigáda Přízrak útočí na Popasnou a Trojickou. Vytváří se tam kotel. Ještě jeden kotel se tvoří u Debaĺceva. U Gorlovky novorossijská armáda obsazuje vesnice Krasnyj Partizan, Trojickoje, čistí Šumy. Chápu to tak, že budou pokračovat v útoku směrem na Mariupoĺ, ale ještě to nechci blíže komentovat. V tomto směru, u Volnovachy, Ukrajinci opustili Oĺginku – nyní tam nejsou ani oni, ani armáda Novorossije.

Co se děje u města?

Z Jasinovaté Ukrajinci odešli. V Avdějevce se bojuje, Ukrajinci se tam pokoušejí o protiútok.

Hodně se hovoří a píše o diverzantech v Doněcku, jsou to zvěsti, nebo realita?

Vojenská policie vyjížděla na základě udání občanů 12x za noc.

Co se říká o bojeschopnosti protivníka?

Soudě podle oznámení o tajné ruské „psychotropní zbrani“, je tam všechno špatně. Pokud se pamatujete, na podzim jsme už na doněckém letišti „používali atomovou zbraň“.

Zdroj zde, překlad: Alena Mikulášková