Graf v přehledu ukazuje hlavní aktéry nového globálního jevu. Sociální a mobilní technologie mění způsob, jak lidé vydělávají, kontrolují a utrácejí své peníze. Kliknutím si obrázek zvětšíte v samostatném okně.



Nás zajímá zejména blok regionálních měn, nichž jsme již několikrát psali. Viz tematické číslo Alternativní ekonomika (2013-12), hlavní články a klíčová slova. Jen ve Francii, druhé největší ekonomice v EU, existuje minimálně 20 různých regionálních měn a je do nich ekonomicky zapojeno více než 4.000 komunit. Podívejte se na reportáž o alternativních lokálních měnách v EU.


Jaké jsou klíčové motivy k zavedení lokální měny? Na prvním místě to je podpora lokální ekonomiky, která je hlavním důvodem zavedení měny. Propojí výrobce a spotřebitele v daném regionu. Druhý důvod je nedůvěra v euro, zejména v Německu, Francii a Itálii. Kdo je rozumný, chce mít po krachu eura řízeného bankstery v Goldman Sachs skrze ECB nějakou základní možnost, jak ekonomicky přežít. Minimálně do té doby, než začnou plně fungovat národní měny, a konec konců i vedle nich. Další důvod ukazují malé obce v Itálii. Zavedením lokální měny posilují svou samostatnost, a často ukazují velkým městům odpor vůči nezdravé "koloniální" politice.