Článek Detroit - anatomie nevyhnutelného bankrotu ukázal už před dvěma lety na situaci tohoto zbankrotovaného města, které názorně ukazuje konec industriální Ameriky. K tomu viz článek Zpráva o stavu infrastruktury v USA. Finanční supi nyní ožírají zbytek aktiv, viz článek Banksteři v Detroitu odřezali občany od pitné vody. Nyní je na řadě další město. Proč hoří Baltimore? A proč o tom naše korporátky nepíší?

Ekonomický pád

Začněme ekonomickou situací těch, kteří se vzbouřili. Příjmový medián afro-americké domácnosti v Baltimore je 6 446 dolarů a tyto rodiny byly už v roce 2011 o 10 % chudší než v roce 1984. Neoliberální pokrok nelze zastavit. Bílá rodina v Baltimore má v roce 2014 průměr kolem 142 000 dolarů. Dnes má tedy černá rodina v tomto městě asi 1/17 bohatství bílé rodiny. Po roce 1950 krachly obilní mlýny, po roce 1970 krachly zdejší ocelárny. Město reagovalo na příliv nezaměstnaných tím, že je nechalo v městských ghettech a jednoduše se z města "vystěhovalo" ven, do bílých sídlišť na předměstí. Banky k sídlištní segregaci použily federální systém hypoték na byty a domy. Jedněm daly banky malý úrok a do nových sídlišť je pustily, jiné nikoliv. Problém černé a bílé nezaměstnané chudiny byl takzvaně vyřešen tím, že se prostě zametl pod koberec. Z nových předměstských sídlišť už nebyla ghetta vidět. V chudobě zde nyní žije 24 % obyvatel a rozdíl v průměrné délce života mezi černým ghettem a bílou pevností je celých 20 let.

Válka uvnitř města

Baltimore se tedy stal tím, co městský sociolog Mike Davis pokřtil termínem "opevněné město" (fortress city). To jest, město brutálně rozdělené na "opevněné" části bohaté vrstvy a na tak zvaná "místa teroru" (places of terror). V těchto částech města policie začala už prakticky beztrestně střílet černošské obyvatelstvo. Černoch v Baltimore má 5,6krát větší šanci být stíhán za držení marihuany, ale její užití je v bílých a černých vrstvách prakticky stejné. Černoši jsou zadrženi v 92 % případů. Jen v roce 2011 město vyplatilo odškodné obětem za policejní brutalitu ve výši 5,7 miliónu v celkem 100 oficiálních stíháních. A to je totální špička ledovce jen těch obětí, které stíhání podaly a nedaly se zastrašit. Byli mezi nimi i těhotné ženy, 65letý diákon evangelické církve a 87letá stařenka. Jak vidět, baltimorská policie používala teror zcela demokraticky, ale vždy v rámci oné jednobarevnosti.

Za těchto okolností bylo jasné, že město stojí už 20 let před výbuchem násilí. A jejich interval se ve velkých městech Spojených států stále více zkracuje, vinou zhoršené ekonomické situace, rozpadu právního státu, zhroucení infrastruktury a úpadku vzdělání. Černoch Freddie Gray, 25 let, byl dne 12. 4. zatčen na ulici, dán do policejního auta, kde byl s největší pravděpodobností umlácen k smrti policisty, kteří jej zatkli. Pouliční nepokoje začaly hned po jeho smrti a stupňovaly se po jeho pohřbu 25. 4. Začalo zatýkání, střelba, ve městě byl vyhlášen výjimečný stav a zákaz vycházení. Město obklíčila Národní garda a hlídkuje v ulicích. Prokuratura jednala až 1. 5., kdy dostala výsledky pitvy. Mladá prokurátorka Marilyn Mosbyová, která pochází ze třetí generace policistů v Baltimore, obvinila všech 6 policistů z vraždy. Policejní svaz žádá její odstoupení. Mezitím lidé začali mluvit a na stole vyšetřovatelů se vrší stohy hlášení o tom, jak policie systematicky terorizovala a šikanovala obyvatele v ghettech. Začínala s oblibou už u malých dětí, a nezastavila se ani před starými lidmi. Nyní je jasné, proč hoří Baltimore. A také je jasné, proč o tom naše korporátky nepíší a raději se vzrušují Putinem.