Zlaté a valutové rezervy Ukrajiny se vypařily (více zde). Ukrajina v nejbližší době asi vyhlásí státní bankrot, který už de facto nastal. Protože USA a EU kyjevskou vládu janičářů otevřeně podporují, pravděpodobně využijí svého vlivu u MMF a ECB a bankrot zamaskují překlenovacími půjčkami. Udělají pro veřejnost Západu stafáž, že ukropská ekonomika nějak funguje. Přesně jako v tom vtipu za komunistů: "Dělejme, že ten autobus jede."

New York Times, 17. 5. 2015 wrote:

Rozbitá ekonomika se potápí, HDP v prvním čtvrtletí roku 2015 poklesl o 17,6 %. Vedoucí představitelé země, ve snaze odvrátit default, vedli dlouhá jednání s věřiteli, dohodu se však dosud zajistit nepodařilo. Vládní představitelé také otevřeně přiznávají, že více než 40 mld. USD, slíbených od MMF a spojenců, včetně USA a EU, nepostačí k tomu, aby se země udržela nad vodou.
Největším zklamáním pro demonstranty, kteří vloni obsadili centrum Kyjeva, je, že nová vláda vedená Porošenkem a premiérem Arsenijem P. Jaceňukem neplní své sliby, že zlikviduje všeobecně rozšířenou korupci. Místo toho vláda uvízla v nových obviněních z přečinů a politicky motivovaného přikrášlování statistik.
Parlament, v němž mají velkou většinu proevropské strany, v dubnu hlasoval pro vytvoření zvláštního výboru, který má vyšetřovat obvinění, že Jaceňuk, zdvořilý anglicky hovořící pán obdivovaný na Západě, a jeho kabinet se dopustili zpronevěry státních prostředků za více než 325 milionů dolarů.


O politice vlády Arsenije Jaceňuka jsme podrobně psali v článku Finanční mrchožrouti se slétají na Ukrajinu. Obírání státní mrtvoly začalo a nyní se můžeme těšit na skutečné lidové majdany okradených a nakonec možná i vyhladovělých občanů. Nacionalismus je nenasytí, a války vedená pro zájmy Západu už vůbec ne. A pro jistotu je třeba najít nepřátele doma. A opozici je třeba průběžně vraždit a mučit, viz náš článek Vraždy a "sebevraždy" kritiků kyjevské junty. Oligarchy je třeba zastrašit. Klidně by totiž mohli zaplatit lidi, aby šli demonstrovat a nechat se zabíjet na druhém majdanu.

New York Times, 17. 5. 2015 wrote:

Porošenko navíc přitopil pod kotlem, když nedávno ve snaze zvýšit svůj vliv a dostat zpět podporu veřejnosti, vyhlásil hon na nejbohatší a nejmocnější podnikatele v zemi, známé jako oligarchy. Tento útok však nese riziko, že si vytvoří nepřátele z největších zaměstnavatelů, kteří doposud podporovali vládu.
"Pokud nechcete nic dělat a nemáte nic, co byste mohli ohlásit o tom, co právě děláte, potřebujete nepřítele," řekl Dmitrij V. Firtaš, bývalý patron Janukovyče, který je nyní hlavním cílem tzv. deoligarchizační kampaně. "A je velmi pohodlné použít jako obětní beránky právě bohaté…"

Uvidíme, co na právě probíhající demonstrace a sociální bouře v Kyjevě a jinde budou říkat korporátní média. Nejspíš spustí ohranou plotnu o tom, že za všechno může Putin.

Válečné zločiny, vraždy, mučení a perzekuce

Stovky domobranců a donbaských civilistů byly umučeny k smrti. Masové znásilňování, loupeže a další těžké zločiny Národní gardy byly potvrzeny i ukrajinským generálem Rubanem. Zastřelen byl bývalý poslanec a aktivista Antimajdanu Oleg Kalašnikov a dalších osm bývalých vysoce postavených úředníků spáchalo sebevraždu v důsledku perzekuce, o níž někteří psali v dopisech na rozloučenou. V jiných případech nesou údajné sebevraždy příznaky vraždy.

V zemi již proběhlo nebo bylo zahájeno více než 4 000 trestních řízení na základě zákona proti podpoře separatismu. Ve vězení už sedí více než 750 lidí, za "shromažďování otevřených informací o vojenských základnách" můžete jít sedět na devět let, za "projevy namířené proti mobilizaci" je možno dostat dokonce let dvanáct. EU a humanitárky mlčí, mají jiné starosti s opolčenci, kteří prý porušují lidská práva. Stát podporuje udavačství. 7 500 lidí z databáze "podezřelých ze separatismu", která byla sestavena na základě udání Ministerstvem vnitra, bylo zveřejněno na webových stránkách Mírotvůrce zřízených tím samým ministerstvem. V této databázi byly i osobní informace o Olesu Buzinovi a Maximu Kalašnikovi, kteří byli po jejich zveřejnění zavražděni. Několik dní poté dostali tvůrci a provozovatelé "Mírotvůrce" diplomy a dary (mezi nimi např. revolvery) přímo od ukrajinského ministra vnitra.

Perzekuována je také pravoslavná církev hlásící se k Moskevskému patriarchátu. Více než dvacet jejích kostelů bylo obsazeno. Je zdokumentováno více než 70 případů útoků radikálů na kněze a farníky. Desítky kněží byly přinuceny opustit zemi pod hrozbou smrti.

Pronásledování novinářů a cenzura

Došlo k nájemné vraždě Olega Buziny a vraždám dalších čtyř novinářů (více zde), 33 novinářů bylo uneseno, 47 uvězněno, 215 napadeno. Zvláštní "pozornost" je věnována ruským žurnalistům. Pět jich bylo zabito na Donbasu, asi stovka jich byla deportována z Ukrajiny. Čtrnáct ruských kanálů, které byly označeny za proputinovské, bylo na Ukrajině zakázáno. O licenci přišla i ruská verze "Euronews". Ty si to zasloužily tím, že v každé jazykové verzi o téže události informují jinak. Ukrajinští občané jsou nabádáni, aby nedávali rozhovory ruským médiím, pro státní úředníky byla vypracována pravidla pro komunikaci s ruskými novináři. Zákon zakazuje filmy ukazující operace ruských bezpečnostních služeb. Zvláštní zákazy byly vydány mj. na filmy "Bílá Garda" a "Ivan Poddubnyj", seznam zakázaných filmů se neustále prodlužuje.

Lidská práva v popelnici

Na Ukrajině probíhá v rámci přijatého lustračního zákona testování státních úředníků a soudců na loajalitu k novým úřadům (včetně použití detektoru lži). Za práci pod Janukovyčem delší než jeden rok je okamžitý vyhazov bez soudu. Úředníci podezřelí ze zločinů jsou vystaveni "popelnicové lustraci" od radikálů, biti a napadáni.

Probíhá soudní proces směřující k zákazu KS Ukrajiny (více zde a zde). Byl přijat zákaz komunistických symbolů (s výjimkou sovětských medailí), včetně vlajek a památníků. Komunismus je postaven na roveň nacismu jako zločinná ideologie. Za veřejnou produkci hymny Sovětského svazu hrozí 5 let ve vězení.

22. května 2015 přijal ukrajinský parlament hlasy 249 poslanců prohlášení, v němž oznamuje, že Kyjev na Donbasu odstupuje od několka mezinárodních závazků na ochranu lidských práv. Provádění vojenských operací v rámci tzv. Antiteroristické operace bylo totiž provázeno přijetím zákonů, které jsou neslučitelné s tím, k čemu se Ukrajina zavázala v rámci Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a Evropské sociální charty.

A jako třešnička na dortu se nabízí závěry vyšetřování Oděského masakru. "Mandelinky" z oděského Antimajdanu se upálily (a také znásilnily, postřílely a uškrtily) samy. Vyšetřování skončilo, zapomeňte! (Více v našem článku Masakr v Oděse 2014 a zapálení Říšského sněmu 1933)

Špinavý byznys s mrtvolami, odliv živých mozků

V Německu je vyšetřována firma Tutogen, která údajně ve velkém nakupuje části těl od ukrajinských dodavatelů. Tutogen figuruje v organizační struktuře americké společnosti RTI Bilogics. Svědčí o tom tato velmi podrobná zpráva, kterou zveřejnilo mezinárodní sdružení investigativních žurnalistů, jež se několik let zabývalo obchodem s orgány na Ukrajině. Obchoduje se především s lidskými kostmi, ale zužitkují se téměř všechny části těla. Mrtvoly mladých mužů, kteří zemřeli v nemocnicích na následky válečných zranění, jsou velmi žádaný a cenný materiál.

Méně ceněné jsou živé mozky, přesto v minulém roce jen samotné Polsko poskytlo dočasná pracovních povolení pro 331 tisíc ukrajinských uprchlíků. Ve srovnání s předchozím rokem se toto číslo zdvojnásobilo, poznamenala v březnu 2015 analytička Centra východních studií ve Varšavě Marta Jaroševičová. Podle odhadu v současné době žije v Polsku 300-400 tisíc Ukrajinců. (První zprávy)

Ukrajinský politolog D. G. Džangilov, 15. 5. 2015 wrote:
Ale co jsme čekali, jestliže jsme si na samém začátku (viz. prezident Kučma) zvolili za obhájce Poláky? Takže promiňte, je-li Polsko vaším advokátem, tak nebuďte překvapeni, že jste dostali trest na tvrdo a s konfiskací…

Perlička na závěr

Podle ruských zdrojů odpověděl Mongolský Velký chural na žádost ukrajinské Věrchovne rady o vyplacení kompenzací za zničení Kyjeva vojsky chána Batu ve 13. století. Znělo to asi takto: "Svět nezná a nikdy neslyšel o žádném ukrajinském národu, zejména v dobách velkého Čingischána. Miliony zabitých Ukrajinců ve 13. století jsou proto pouhým výplodem nezdravé fantazie ukrajinských poslanců."

Po tomto prohlášení vystoupil předseda mongolského parlamentu v ukrajinské televizi 5. kanál a sarkasticky prohlásil: "Mongolsko je připraveno nahradit škody způsobené Kyjevu vojsky chána Batu, ale pouze rodinám těch, kdo utrpěli škody. S netrpělivostí očekáváme předložení kompletního seznamu poškozených."

Jedná se ve skutečnosti o mystifikaci v rámci probíhající informační války, zajímavé na ní je však to, že jí bylo mnoho lidí v Rusku, na Ukrajině i jinde ve světě ochotno uvěřit. Proč asi?

Takovou Ukrajinu již brzy přivítáme v Evropě. Od 1. května 2016 začne platit Asociační dohoda. A Rusko oznámilo, že už jí nebude bránit. Україна – понад усе!

Zdroje:
http://www.nytimes.com/2015/05/18/world/europe/in-ukraine-corruption-concerns-linger-a-year-after-a-revolution.html?ref=world&_r=3
http://vz.ru/infographics/2015/5/13/745050.html
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2015/05/21/konec-valky-na-ukrajine/
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/05/22/napul-plna-sklenice-aneb-o-obchodu-s-lidskymi-organy-na-ukrajine-cast-v/
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/ukrajina-zaziva-takovy-odliv-mozku-ze-se-z-toho-nevzpamatuje/
http://www.prazskenovinky.cz/zpravy/zpravy/to-je-soda-ukrajina-odmitla-zarucit-lidska-prava-v-donbasu/
http://vg-news.ru/n/114556