Prezident německé Bundesbanky Jens Weidmann se vyjádřil podobně jako Rakušané k otázce případného zrušení hotovostních peněz optimisticky: „Za jeho působení odstranění hotovostních peněz nehrozí“. Německo však vidí velké problémy při zajišťování hladkého koloběhu bankovek a mincí. Není jisté, zda se všichni účastníci trhu (to jsme i my všichni) budou chovat tzv. "profesionálně". Pokud nevypukne panika jako v Řecku, kde si lidé vybírají povolené maximum ze svých účtů, pak asi velké problémy nehrozí.

Banksteři: základní ceninu státu je třeba zrušit

K předchozím článkům na toto téma si klikněte na heslo "hotovostní peníze". Viceguvernér Bundesbanky Carl Ludwig Thiele odmítá restrikce v oblasti držení hotovostních peněz, ale připouští, že banky si strhnou z vkladů klientů na ně uvalené mínusové úroky a teprve část bude uvolněna pro výběr hotovosti. Zdroj zde. Moc chytří z toho nejsme, nicméně celý komentář Bundesbanky je velmi podezřelý. Třeba se Němci nyní vrhnou na korunu, a ta začne konečně posilovat. To prosím berte jako vtip.

Thiele však přiznává, že koloběh hotovostních peněz je ohrožen kvůli nezvladatelným externím šokům. Tím, že byla vytvořena eurozóna, se dle jeho názoru „smísily různé kultury a zvyky národních systémů“. Náklady na udržení hotovostních peněz v oběhu se zvyšují a úsilí o efektivnost provozu – zejména problém mincí – se dostává do kolize s požadavky na bezpečnost a kvalitu služeb. Nebylo by tedy od věci, přenechat recyklaci mincí v rukou privátních firem. Proti tomu Bundesbanka nic nenamítá. Naopak nabízí instrumenty, „jak zaškolit odborný personál“. Připomeňme, že je připravena 25eurová mince.

ECB hlásí přestavění systémové techniky o nadcházejícím víkendu. Budou vypnuty bankomaty, nebo dojde k zavedení kontroly pohybu kapitálu? Změny se mají však týkat především transferů peněz mezi jednotlivými zeměmi. Ale hlavně systému TARGET 2, ostře kritizovaného nejen profesorem Sinnem z Ifo institutu. Plný text, kterým představil jeden z ředitelů ECB Yves Mersch je zde.

Pochybuji, že někdo z europoslanců tomuto rozumí. Snad se na nezávislých ekonomických fórech brzy dozvíme, o jaký děsivý krok jde ze strany nedemokratické ECB. Jen připomínám, že jsme na cestě ke korporátnímu fašismu pod taktovkou ECB a amerických bankovních institucí. Analýzy těchto kroků podáváme krok za krokem už dva roky, viz příslušná klíčová slova. Citujeme-li pana ředitele Mersche z direktoria ECB, „jde o je největší přestavbu od doby zavedení euro systému“. Tato přestavba přichází v době, kdy se připravuje odchod z Řecka z eurozóny, očekávané umazání 40 % dluhů, resp. převedení dluhů do „bad bank“, jak je již ostatně zvykem. Tento new speak bankéřů těžko umožňuje pochopit normálním finančně vzdělaným lidem, natož našim vládnoucím politikům. Ale podívejme se trochu na zoubek tzv. "revoluci" v ECB.

Systém Target 2 rozvrátil finance v EU

Kliknutím zde si otevřete dva obrázky uveřejněné prof. Sinnem ve Frankfurter Allgemeine. Na kopie nemáme autorská práva. První obrázek ukazuje, jak normálně probíhá zúčtování pohledávek a závazků v zahraničním obchodě. Zboží prodané do zahraničí a finanční toky, většinou vyrovnání platby přes úvěr nebo v hotovosti. Druhé schéma názorně ukazuje, co způsobil systém Target 2 v době eurokrize.

Systém úvěrování pohledávek se zastavil a kapitál uniká pryč. Systém Target, jinak okopírovaný z amerického systému FEDWIRE (https://de.wikipedia.org/wiki/Fedwire), způsobil vznik obrovských nerovnováh v platebních bilancích. Mistři světa v exportu a výkonnosti z Německa a Rakouska například úvěrují trvale země jižní eurozóny, které si tyto importy nemohou ve skutečnosti dovolit. Až dojde tvrdé na tvrdé, centrální banky zapojené do systému Target 2 nebudou mít dost prostředků, aby závazky u ECB v tomto systému vyrovnaly. A pak začne být v eurozóně opravdu veselo.

Jak neustále kritizoval Werner Sinn od roku 2008, tyto periferní centrální banky nemají kvalitní aktiva k jištění těchto závazků. A nyní chce všechny tyto „securities-jistiny“ zemí eurozóny postavit ECB v rámci radikálního nového kroku na „jinou technickou platformu“ v rámci systému T2S. Znamená to snad vyvlastnění aktiv centrálních bank, nebo zprůměrování nebo přecenění nějakým klíčem v duchu nástupu totalitní bankokracie, která ovládne každý stát?

Je fakt, že Německo je vydíratelné, vzhledem ke svému podílu v ESM a pohledávkám, které má v systému Target 2. Podle údajů Bundesbank je to k 31. 5. 2015 ve výši 526 miliard euro. Pokud to bankovní letadlo spadne, pak se Angela Merkelová může stát největší defraudantkou státních financí v německé historii.

Česká republika není součástí systému Target 2. Alespoň není uvedena na Wikipedii. Není ovšem podmínkou, aby země, která se do systému připojila, měla euro. Jako tomu je v případě Polska, Bulharska nebo Rumunska, které byly zapojeny jako poslední. Slovensko je součástí systému od roku 2009.

Je fascinující, jakými oblaky arogance je zahalena ECB a jakou pitomostí vynikají politici, kteří celá léta strkají jako pštrosi hlavu do písku. Vyčkejme do pondělí. Pak nám už bude jasné, co v kuloárech ECB a Basileji národům Evropy bankéřské elity zase upekly. Nějaké otřesy prý přitom zažijeme, řekl ředitel ECB, ale systém to prý neohrozí! No právě: Uvidíme, kdo kvůli jeho záchraně padne. Globální minotaurus vyžaduje oběti, tolik současný řecký ministr financí ve své knize.

Zdroje k článku zde a zde.