Ačkoliv se v naší redakci nespecializuji na Blízký východ, po přečtení článku „Nálety nesnížily příjmy Islámského státu z ropy“ na internetových „Novinkách“ mně to nedalo a začal jsem po neuvěřitelných tvrzeních obsažených v článku trochu pátrat. Zjistil jsem, že obrázky ropného pole a vrtu nejsou se vší pravděpodobností z uváděného serveru „profimedia“, zejména však nepocházejí z Iráku a Kirkúku, jak je uvedeno. Ropné vrty v Iráku vypadají prostě jinak. To je ovšem vzhledem k dalším skutečnostem zcela nepodstatný detail. V článku se nám snaží tvrdit, že páteří obchodu tzv. Islámského státu se stala „změna systému těžby“.
Podle našich Novinek:

„IS provozuje malé rafinérie zřízené na mobilních přívěsech. Jejich produkce je určena hlavně pro domácí potřebu. Za přísných bezpečnostních opatření k nim IS vozí turecký a kurdský personál a zaměstnává rovněž lidi z iráckých státních ropných společností.“


Není těžké uhodnout, co stojí za touto dezinformací. Jde o snahu zastřít fakt, že všichni zúčastnění moc dobře vědí jak to s tzv. Islámským státem a jeho obchody je. Vědí to Rusové, Američané, Turci, Syřané, Izraelci i Iráčané. Islámský stát není žádným státem, ale loupežným podnikem. Podívejte se na zdroj jeho příjmů.



Naše Novinky nám tvrdí, že tzv. Islámský stát rafinuje ropu na mobilních zařízeních a výsledný produkt prodává „na vnitřním trhu tzv. Islámského státu“. Jsou to asi opravdoví kouzelníci, tihle Arabové. Celý svět rafinuje ropu ve složitých obrovských komplexech zatímco islámští fundamentalisté vynalezli způsob, jak totéž dělat na přívěsu za osobním autem. My v Čechách stavíme obrovské petrochemické závody zatímco náboženským fanatikům stačí na totéž přívěs za dodávkovým automobilem značky Toyota. Tomu říkám vítězství Alláha!

Mobilní rafinérie? Pohádka pro blbce

Těžba tzv. Islámského státu na území Iráku a Sýrie se pohybuje podle odhadů kolem 50 tisíc barelů ropy denně. Barel ropy je přibližně 160 litrů. Tj. 8 milionů litrů ropy denně, přibližně 5 milionů kilogramů, pět tisíc tun. Takové množství je třeba nějak prodat a přepravit do rafinerie. Pokud by taková rafinerie stála na území Islámského státu, bylo by tím nejjednodušším takovou rafinerii jedním náletem vyřadit. Žádný problém. Sofistikované letecké síly Spojených států podnikly již tisíce náletů. Děje se něco? Ne, ISIL s.r.o. obchoduje vesele dál. Podle toho to vypadá, že rafinerie na území ISILU asi nebude. Tím pádem je třeba surovou ropu přepravit do sousedních států. Nabízí se Turecko. A vskutku. Podle našich Novinek:

Turecko ke konci září… zabránilo 3319 pokusům o pašování a od roku 2011 Turci zadrželi 5,5 miliónu litrů ropy.

Aleluja! Turci za 4 roky zadrželi téměř denní produkci ISILu. Ze 3 miliard litrů zadrželi 5,5 milionů. Tomu říkám výkon.

Komu taková situace zcela jistě nevyhovuje?

Asadovi samozřejmě, protože to je ropa syrského státu. A také Rusku, protože nemají rádi,když teroristé kupují západní zbraně za ukradenou ropu. Pak s nimi budou bojovat proti Rusku, až se vrátí domů z placené bojové dovolené v Sýrii, což je záměr USA a EU. Dumpingové ceny ropy ISIL s.r.o. navíc poškozují Rusko jednak jako vývozce této suroviny, a jednak narušují ruské zájmy v tradičně proruské oblasti Sýrie. Lze tedy očekávat zcela jiný průběh leteckých úderů než tomu bylo v případech bombardování americkými chytrými bombami. Ty byly tak chytré, že byznys tzv. Islámského státu zbytečně nerušily. Od ruských leteckých sil se však taková ohleduplnost k obchodu očekávat asi nedá a tak se naši přátelé z USA právem na Putina zlobí. Kazí jim tak pěkně vymyšlené divadelní představení.

A co tedy dělají Američané?

Tak ti opravdu nespí. Vedle tradiční filmové produkce o Islámském státu, kterou píší hororoví specialisté Holywoodu a následně prezentují všechny "seriózní" agentury světa jako realitu, Američané také vyjednávají. Podle našich Novinek:

Američané vyjednávají s vládami, aby zastavily dovoz techniky do severní Sýrie, kam se z Turecka dostává zařízení pro těžbu, úpravu i transport ropy.
No jo. Ale s kterými vládami? S kterými vládami Spojené státy vyjednávají, aby zamezily Turecku podporovat obchody ISIL? Nabízí se jen jedna vláda. Vláda našeho spojence v NATO, vláda Turecka. Jenže celé vyjednávání ztěžuje mazanost tmářů tzv. Islámského státu. Podle Novinek
peníze za ropu vybírají v Istanbulu a Ankaře členky IS, protože se předpokládá, že ženy přitahují méně pozornosti.

To je samozřejmě rána do vazu všem tajným službám, a těm americkým zvlášť. V hidžábu se ty milióny prý perfektně schovají. A jak to, že je ty "ženy" vůbec inkasují? A od koho? Přitom třeba agentura „AP“ má situaci celkem přesně zmapovanou. Podle ní pracuje na ropných zařízeních ISILu přesně „257 inženýrů a 1107 dělníků“. Navíc podle stejné agentury

nálety koalice, které velí USA, na ropnou infrastrukturu cílily jen několikrát.

To je samozřejmě trochu divné, jeden by řekl, že základní externí zdroj příjmů Islámského státu by měl být hlavním cílem. Možná, že špionážní letadla USA skutečně přehlédly šestikilometrovou frontu nákladních cisteren čekajících na natankování surové ropy, aby mohla být přepravena do bezpečí Turecka. Podle Financial Times je tato cesta v poušti lemována i stánky s občerstvením. Samozřejmě, stovky řidičů cisternových náklaďáků čekají i mnoho dní, než se na ně dostane řada. Takže jim pohotoví stánkaři přijdou vhod. Ostatně ropu od ISIL nakupují i bojovníci proti ISIL. Ano, umírněná, „dobrá proamerická opozice“ proti Asadovi také nakupuje u džihádistů z tzv. Islámského státu. Obchod je obchod. Nic osobního.

Odborná spolupráce: Vladimír Pazdera


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!