Starší článek o zločinné formě korporátních smluv typu TTIP ukázal na nesmírné možnosti, jak okrást danou zemi, která si chrání své národní zájmy, hodnoty, nebo životní prostředí (Smlouva TTIP: korporátní revoluce, která požere své děti). Prezident Obama, který v zájmu korporací tyto smlouvy pilně fedruje, nyní asi ochutná svou vlastní medicínu.

Ve středu 6. 1. 2016 oznámila korporátní společnost TransCanada, že bude vládu USA žalovat o náhradu škody ve výši 15 miliard dolarů. Tato škoda prý vznikla v důsledku rozhodnutí Obamovy administrativy, která zrušila plynovod Keystone XL. Viz náš článek Indiáni odmítli jednat o ropovodu Keystone na svých územích. Společnost využila klauzule korporátní dohody zvané NAFTA, která zruinovala Mexiko (Smlouva NAFTA po 20 letech a zničené Mexiko). Volný obchod podle korporací možná začne ruinovat i americké poplatníky. Žaloba podaná v Houstonu viní vládu s tím, že žádá změnu jejího rozhodnutí a chce, aby se ekonomicky zbytečný a ekologicky zničující projekt rozběhl.

Společnost pláče nad tím, kolik už do projektu vrazila investic s tím, že je vymáhá zpět na daňových poplatnících formou mezinárodních obchodních smluv, které podepsali politikové ovlivnění či koupení korporacemi. Tomu se říká socializace ztrát a privatizace zisku. Zisk je v tomto způsobu podnikání ohromný, protože nemůžete nikdy prodělat. Ale je třeba mít pod palcem příslušné vlády a lobbisticky si koupit příslušné parlamenty. Připomeňme, že v současné době běží tajná jednání ohledně smlouvy TTIP mezi USA a EU. Podle dosavadního průběhu jednání bude mít smlouva na naše peněženky stejný dopad, jako má NAFTA na peněženky mexických, kanadských a amerických daňových poplatníků.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!