Přetiskujeme rozhovor Alexandra Dugina pro RT News vysílaném 30. 12. 2021, originál ZDE, včetně celého rozhovoru v angličtině vysílaném na americkém videokanálu Rumble.


Rozhovor navazuje na předchozí článek Alexandr Dugin: Elity dosud nepochopily, že "to" je navždy. Připomeňme, že dne 20.8. byl spáchán atentát na Duginovu dceru skrze nastraženou nálož v jejím osobním autě, viz naše krátké zprávy ZDE. Rusy hledaná pachatelka je důstojnice ukrajinské zpravodajské služby, která si pronajala byt ve stejném domě a hned po atentátu opustila Rusko do Estonska (ZDE). Kyjev to oficiálně popřel, ale představitelé amerických zpravodajských služeb později uvedli, že za atentát je odpovědný někdo z ukrajinské vlády.



Konflikt na Ukrajině je první multipolární válkou na světě, v níž Rusko bojuje za právo každé civilizace zvolit si vlastní cestu dějinami. Západ drží totalitní hegemonistický globalismus, řekl Alexandr Dugin v exkluzivním rozhovoru pro RT. Podle Dugina není multipolarita namířena proti Západu jako takovému, ale proti nároku Západu být vzorem, být jedinečným smyslem dějin a porozumění světu. Současná rusofobie a nenávist vůči Rusku jsou podle něj pozůstatkem myšlení studené války a bipolárního chápání mezinárodních vztahů. Když se Sovětský svaz v prosinci 1991 sám rozpadl, zanechal globální západní liberální civilizaci kontrolu nad světem. Tento hegemon se nyní odmítá smířit s budoucností, v níž by byl pouze jedním z několika pólů. Tím by dostal nové místo ve světě jen jako jeho malá část, a nikoliv nadřazený reprezentant celku světa.

Dugin označuje Západ za "čistý totalitní liberalismus", který předstírá, že má absolutní pravdu, a snaží se ji vnutit všem. Západnímu liberalismu je vlastní rasismus, zaznělo v rozhovoru, který vedl Donald Courter z RT. Západ identifikuje svou historickou, politickou, kulturní zkušenost jako univerzální hodnotu celého lidstva.

Dugin litoval rozpadu Sovětského svazu v prosinci 1991 jako státní sebevraždy spáchané byrokraty v Moskvě, kteří chtěli získat moc. Citoval Vladimíra Putina, který jej označil za "geopolitickou katastrofu". Putin považuje rozpad SSSR za velké vítězství transatlantického bloku. Podle Dugina byl SSSR protipólem ruského impéria, protože trval na principu sebeurčení jednotlivých národů, což nakonec vedlo k jeho rozpadu. SSSR a carské imperiální Rusko ale představuje z geopolitického hlediska Západu stejného hegemona. A současné Rusko je nejsilnější mocnost v oblasti, kterou anglický geograf Harold Mackinder označil jako globální Heartland.

Někteří západní pozorovatelé označují Dugina za "Putinův mozek". Jenže šedesátiletý filozof a spisovatel nemá s Kremlem žádné oficiální vztahy. Po první neúspěšné fázi vojenských operací na Ukrajině a po stažení ruských vojsk z Chersonu Dugin kritizoval Putina za zradu na národních zájmech. Dugin je otevřeným zastáncem současné vojenské operace na Ukrajině. Její nezávislost od roku 2014 určenou pučem po Majdanu považuje za západní imperiální projekt namířený proti ruské suverenitě.

"V multipolaritě nic univerzálního neexistuje," zdůraznil Dugin. Každá civilizace může a měla by rozvíjet své vlastní hodnoty. Konkrétně Rusko podle něj potřebuje překonat staletí západní ideologické nadvlády a vytvořit něco nového, svěžího, tvůrčího. Nový civilizační projekt by pomohl vyvrátit západní liberální hegemonii, která stojí proti otevřené společnosti, proti individualismu a proti skutečné demokracii. Dugin odmítá dogmatické přístupy marxismu, fašismu nebo liberalismu k politice a ekonomice. Rusko by mělo usilovat o holistický přístup, v němž by duchovní stránka byla důležitější než materiální. Posedlost materiálními statky končí zotročením lidí, řekl Dugin v rozhovoru pro RT.