Tentokrát začneme v domácích luzích, hájích a zoologických zahradách.

Říjen nejprve odvál ministra asociálních věcí a nezaměstnanosti Jaromíra Drábka. "Socky" budou ještě dlouho sčítat škody, stranický pokladník TOP09 na něj bude ještě dlouho v dobrém vzpomínat. Odborník na informační systémy předvedl na závěr své kariéry nevídaný trik v televizním Hyde Parku, pochválil se za přípravu penzijní reformy a zmizel z pozornosti médií. A očekávám, že jak je v Česku u vládních politiků dobrým zvykem, tak společně se svým náměstkem Šiškou brzy zmizí i z hledáčku orgánů činných v trestním řízení. Podobný vývoj lze čekat i u lobbisty Marka Dalíka, který byl obviněn z pokusu o podvod. To jen David Rath stále sedí ve vazbě, a možná by mu stačilo jen málo: vzdát se poslaneckého mandátu.

Soudní tahanice kolem Romana Smetany nekončí, proti podmíněnému trestu se odvolal státní zástupce. Smetana ještě předtím v převleku za zvukaře vyzpovídal Petra Nečase a nadchl filmové diváky. Dezorientovaní Nečas s Kalouskem poté "dali hlas komunistům" a "pohovořili" si o řešení vládní krize. Ani "férové" předvolební průzkumy a strašení návratem komunismu na voliče nezabralo.

České zdravotní pojišťovny se za zavřenými dveřmi dohodly na zrušení dalších 6 000 akutních lůžek, nemocnice se oprávněně bouří. Ludvík Hovorka tvrdí, že se jedná o další krok ve strategii promyšlené a připravené likvidace krajských nemocnic a privatizace zdravotnictví.

Po dlouhé době dobrá zpráva z války proti "Velkému bratrovi", který v jiných oblastech vítězí, či se připravuje na velkou ofenzívu - samolepkoví "teroristé" byli soudem nepravomocně zproštěni obžaloby. Vyhráno ještě nemají, státní zástupce se na místě odvolal a obžalované ještě čeká dlouhá právní bitva.

Do obdobných problémů se dostal jeden z řeckých novinářů, jenž byl uvězněn za zveřejnění seznamu majetných Řeků, kteří mají své peníze (údajně pocházející z daňových úniků), uložené ve švýcarských bankách. Před soud se také dostali odborářští funkcionáři, kteří vnikli do sídla řeckého energetického podniku ve snaze získat důkazy o tom, že bohatým Řekům není účtována nově zavedená daň z nemovitosti placená společně s platbou za elektřinu. Vše je to pouze součást celkového zvyšování napětí v této těžce sužované balkánské zemi před jednáním parlamentu o dalších úsporných opatřeních a připravovanou listopadovou generální stávkou.

Ve Spojených státech se podle všeho státní zástupci poučili z islandských zkušeností a začali stíhat bankéře z JPMorgan Chase pro podvody v rámci hypotéční krize. Celý podvodný proces najdete popsán zde a zde. Řešení nabízejí analytici Evropské unie, a má jím být rozdělení bank a obnovení konkurence na finančním trhu. Je nejvyšší čas, jinak všichni skončíme v dluhovém otroctví.

Boje v Sýrii nepolevují, dohodnuté příměří nikdo nerespektoval, vše směřuje k iráckému scénáři. Ten syrský totiž píšou stejní lidé. Pak nemůže nikoho překvapit ani to, že na Turky ze Sýrie nestřílely vládní jednotky, ale rebelové.

Ani v "demokratizované" Libyi po pádu Kaddáfího nezavládl klid, vládní krize provázená protesty a demonstracemi byla ukončena vyslovením důvěry vládě, načež se začalo bojovat i v ulicích Tripolisu. I nadále pokračují snahy provládních misurátských milic o dobytí a likvidaci Baní Valídu jako odvety za zabití jednoho z vrahů Kaddáfího, v této souvislosti je zajímavé, že říjnová zpráva Human Rights Watch potvrdila loňské masakry v Sirtě a sodomizaci Kaddáfího. A začíná se vyjasňovat, jak to bylo se zabitím amerického velvyslance Stevense v Benghází.

Strana Michaila Saakašviliho, prozápadního prezidenta s diktátorskými sklony, prohrála volby s nevyzpytatelným miliardářem Bidzinou Ivanišvilim, který se ho teď obrazně i doslova snaží vyhnat z prezidentského paláce. Přes veškerou snahu západní propagandy naopak ve venezuelských prezidentských volbách opět zvítězil "rudý ďábel" Hugo Chávez.

Bývalý tajemník japonského premiéra Micuhi Murata tvrdí, že 4. blok fukušimské jaderné elektrárny se už propadl o více než 75 cm a hrozí jeho zhroucení. Špičkoví jaderní experti z různých zemí navíc přiznávají, že neexistují žádné technologie, pomocí kterých by mohla být JE Fukušima asanována. Objevily se zprávy o korupci v japonském úřadu pro jadernou bezpečnost, jež vedla k zanedbání bezpečnosti před havárií. V zamořených oblastech i nadále žijí lidé, podívejte se na záběry z dětského běžeckého závodu.

A na závěr jedna velká gratulace českým čtenářům. V říjnu jsme totiž (kromě letiště Václava Havla) všichni společně s ostatními občany EU dostali ještě jeden dárek - Nobelovu cenu míru. Jen vás chci, vážení čtenáři, požádat, abyste s ní naložili o trochu lépe než náš velevážený předchůdce.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Analýzy" najdete zde.