Egyptský prezident Muhammad Mursí je v úřadě od 24. června 2012 a už se stal vítězem konfliktu v Gaze. Prezident Barack Obama je z něj nadšen a ministryně zahraničí Hilary Clintonová taktéž nešetří slovy chvály na jeho smírčí roli v konfliktu rozpoutaném Izraelem. A tentýž prezident dva dny dopředu hlásil uzavření příměří a izraelskou invazi nazval "agresí" a "fraškou". Ptejme se ve vší stručnosti. Kdo je vítězem bitvy právě a prozatímně ukončené křehkým příměřím?

Za prvé a jednoznačně egyptský prezident, jak o tom byla řeč. Prezident Obama rozladěný z podvratné role Izraele v prezidentských volbách USA nyní hledá na Blízkém východě jiného spojence než svéhlavé a nevypočitatelné Izraelce, na které potřebuje solidní mocenskou páku. A podle všech známek se dá, že ji konečně našel.

Za druhé, vítězem je jednoznačně Hamás, který byl připraven na pozemní ofenzivu. Pravděpodobně by v rozmlácené Gaze rozstřílel izraelské tanky stejně úspěšně jako Hizbulláh v roce 2006. Ruské protitankové střely Kornet nemají konkurenci a Izraelci to dobře vědí. Hizbulláh jimi rozstřílel během několika dní celkem 49 tanků, a to na 2 km vzdálenost. A tady by se bojovalo přímo v ulicích.

Dále Hamás zvítězil tím, že se mu podařilo udržet v šachu izraelské hospodářství, protože obyvatelé velkých měst museli zůstat v krytech. Možná má pravdu izraelská vládní propaganda hlásící sestřelení 80 % dálkových střel Fajr-5. Gazu sledují trvale z dronů, odpálení rakety nějakou dobu trvá, viz náš minulý článek s videem. Pak je možné spočítat dráhu letu, a navíc nejde o soustředěnou palbu z kaťuší. Relativně úspěšný protiraketový deštník Iron Dome však může sestřelit jen izolované rakety, a ne soustředěnou salvu. Ale i nyní stačila řada koordinovaných odpalů v průběhu několika dní a Tel-Aviv a další města byla ochromena, protože lidé nemohli vylézt z krytu. Podobnou situaci nemůže žádné hospodářství dlouho vydržet, natož oslabená ekonomika Izraele. Izrael si vypovězením konfliktu nakálel do vlastního hnízda. Příměří bylo nezbytné, protože Izrael podcenil raketovou kapacitu Hamásu stejně, jako kdysi podcenil bojovou přípravu Hizbulláhu v severním Libanonu.

Nyní pravděpodobně bude odstaven od moci Mahmúd Abbás a v Palestině skončí vláda Al-Fatáhu. Hamás tedy zvítězil vojensky i politicky. Po nezbytném propagandistickém vytrubování iluzorního vítězství musí v Izraeli začít skutečný společenský dialog o tom, kam chce tato země směřovat. Příští válku už by totiž nemuseli vyhrát vůbec.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Ze světa" najdete zde.