Koledníčci zpívají „my tři králóóvé jdeme k vááám“, a přitom mile chrastí malou pokladničkou, aby bylo na charitu. A posvěcenou křídou se píše o svátku 6. ledna na dveře domů „K + M + B“ a k tomu se přidává letopočet. Písmena neznamenají počáteční písmena jmen králů, ale zkratku latinského nápisu "Kristus žehnej tomuto domu", latinsky "Christus Mansionem Benedicat". Česká sekulární verze tohoto slavení probíhá v parlamentním zákulisí a ve správních radách státem spoluvlastněných podniků a veřejno-právních institucí. A nechrastí se drobnými. Ministři, partajníci a poslanci nejsou malé děti. Díky dvacetileté lhostejnosti českých voličů se kradou přímo miliardy. Systém stranických a parlamentních zlodějen je dávno po ruce, stejně jako starodávný svátek. Neoliberální bůh neviditelné ruky nám žehná, tak proč toho nevyužít? Vždyť tři králové patří k českému folklóru, stejně jako oni tři králové české politické zlodějny.

Tzv. „rebelující poslanci“ z ODS mají reálnou naději na to, že budou v nejbližší době trestně stíháni. Marek Šnajdr a Petr Tluchoř za vytunelování VZP, kde už padl ředitel Pavel Horák, pak z představenstva vyletěl i Šnajdr a Tluchoř. Tito pánové už nemohou zastavit vyšetřování IZIPu, který si zřídili s úchvalou Horáka a ministra Leoše Hegera jako neuvěřitelně výnosný tunel na naše zdravotní pojištění. Mimo běžné stamiliónové vykrádání nemocnic přes skrytou privatizaci a přes vyvádění peněz ze systému péče byli totiž tak hloupí, že naše veřejné peníze prali přes Švýcarsko, kde si ne/založili sídlo IZIPu. Praní peněz proběhlo tak nehorázně, že se přitom porušily tamější zákony.

Tunelování veřejných prostředků, tj. daní u nás samozřejmě nikdy kriminální problém nebyl. Jenže Švýcaři si nenechají v zemi dělat úplný svinčík, viz aféra z MUS. Zde šlo také o ulitý státní příspěvek ve výši 10 miliard. Státní zálohy na rekultivaci, čili účelově vázané peníze z rozpočtu, se prostě a sprostě ukradly a vypraly přes zdejší banky. Švýcaři vzhledem ke svému mezinárodnímu postavení musí jasně rozlišovat mezi zatajením daní soukromníků (povoleno) a mezi sprostou krádeží z veřejných financí (nepovoleno). Dělení mezi soukromým a veřejným majetkem je už dávno pod rozlišovací schopností některých českých politiků. Výsledkem nemoudrosti tří jmenovaných králů je mezinárodní skandál kolem IZIPu, který nelze ututlat, neb se netýká Česka.

Mezitím hradní kníže Václav otočil dějiny naruby a provedl partajní vraždu ODS, viz náš starší článek o oslí serenádě. Nemilovaná a všelidovým otcem zavržená ODS tedy ví, že nyní se bude konečně zatýkat i v jejich řadách. A to je nemilé. Navíc bylo třeba odhlasovat jedním vrzem církevní restituce, vytunelování důchodů a další drobnosti, včetně zvýšení DPH pro zbytek podnikatelů. Prostě mají smůlu, že nežijí ze státního rozpočtu a z poslanci a ministry (si) udělovaných koncesí na státní podnikání, jako je například poslední Drábkova vymoženost zvaná „sKarta“. A nyní bude jménem lidu následovat dostavba Temelína, která ekonomicky, finančně a ekologicky zničí až další generace. Ale to bodré našince už dávno nezajímá. Žijí z ruky do huby, přitom čtou naše noviny a dívají se na telku a dvacet let volili se známým výsledkem. A nezávislá média přece podporovat nebudou, na to už prý dávno nemají ani čas ani peníze. Bilance parlamentních a vládně-koaličních kmotrů s imunitou tedy vyniká dvojciferným skórem, zatímco na naší straně občanské je a bude čistá řecká nula. Koleda jak vyšitá.

A nyní k té koledě. Marek Šnajdr má dostat místo v dozorčí radě Českých drah, Petr Tluchoř jde do správní rady ČEZ a Ivan Fuksa nastupuje do Českého aeroholdingu, aby jej svými odbornými radami pomohl úspěšně zprivatizovat. Jestli Fuksa vůbec něčemu rozumí, tak zcela jistě privatizacím. Šedá eminence českých státních tunelů a podvodů má na krku vyšetřování za miliardové manko v podniku České lesy a všeho dalšího v mnohaleté součinnosti s Miroslavem Kalouskem. Ten organizuje koledu ze státního už léta a s hojným ziskem pro všechny zúčastněné. Ale koledování ze státního se samozřejmě nikdy nestalo, je to literární fikce. Zda to bude na solidní soudničku, to se teprve uvidí.

Za úchvalu zákonů dostali tři králové, kteří si už dávno vykoledovali trestní stíhání, jako protihodnotu onu známou zákonnou úplatu. Státní výslužku budou potřebovat. Když vše dopadne špatně, povedou léta procesy proti bezmocné justici. A na to přece nebudou vynakládat koledu nahospodařenou v minulých tučných letech.

Rozvážná a fungl čistá politička Karolína Peake za neexistující stranu LIDEM prohlásila ke koaliční koledě, že "to velmi znevěrohodňuje vládu a celé protikorupční snažení". Nevím, jestli je to vůbec možné. Ale určitě to znevěrohodňuje především ty tři koaliční krále a český bodrý lid. Ten chudák naděluje, až se z něj kouří. A z oficiálních médií o tom ani neví, což je opravdu kouzelné. Naši ekonomové a politici totiž počítají ztráty jiným způsobem než v okolních zemích. To ovšem nic nezmění na finální bilanci státu, kterou zaplatíme jen a pouze my sami, voliči.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Literární dílna" najdete zde.