Weby specializované na otázky životního prostředí komentují závěry odborné studie Impacts of the Fukushima Nuclear Power Plants on Marine Radioactivity zveřejněné v časopise Environmental Science & Technology.

Série měření ukázala, že v mořských proudech Pacifiku omývajících pobřeží Fukušimy jsou hodnoty radioaktivního césia 50miliónkrát vyšší, než je běžný průměr. Podle studie jde o největší radioaktivní havárii v historii oceánografie. Na výsledné zprávě spolupracovali i dva Japonci: Michio Aoyama z Meteorological Research Institute a Masao Fukasawa z Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology.

Radioaktivita naměřená v oceánech je vyšší než v případě Černobylské havárie před 25 lety. Vědci však připomínají, že mořské proudy mají tu výhodu, že jsou schopny roznést a zředit radioaktivitu díky přenosu na velké vzdálenosti.

Problémem zůstává zhruba tisíckrát zvýšená radioaktivita u pobřeží, která by teoreticky už dávno neměla existovat. Japonské úřady pilně hlásí, že mají celou situaci plně pod kontrolou a že vystěhovali obyvatelstvo ze zamořeného území kolem elektrárny. Měření naopak naznačují, že stále pokračují úniky ze zničeného jádra reaktoru a hlavně z uskladněného vyhořelého odpadu. Vysoce nebezpečné radionuklidy s tisíciletým poločasem rozpadu se dostávají skrze spodní vody do oceánu. Tím se dostávají do potravního řetězce, na jehož konci je i člověk.