Ve Švýcarsku lid nevolí pouze zástupce do parlamentu, ale trvale kontroluje jejich práci lidovými referendy na všech úrovních. Vůle lidu je zde zákonem a ne fušování parlamentních přílepků od pochybných existencí s poslaneckou imunitou. Sílu informovaného a aktivního veřejného mínění ukazuje poslední vítězné referendum "Gegen die Abzockerei" neboli akce proti zlatým padákům a neúměrným bonusům. Švýcaři referendem rozhodli o tom, že manažeři nebudou neoprávněně vytahovat peníze z kapes akcionářů.

U zrodu celé iniciativy stál podnikatel a politicky činný muž Thomas Minder (52 let) výkonný prezident kosmetické firmy Trybol se sídlem v Neuhausen am Rheinfall. Jeho osobní stránky najdete zde. Inicioval několik trestních řízení proti "poškozování dobré pověsti Švýcarska", čímž myslel okrádání akcionářů oněmi "fat cats" čili amorálními manažery. U nás jsou králi doposud, a dokonce sedí přímo na ministerstvech, nejen ve firmách.

Referendum rušící zlaté padáky a zásadně omezující všechny bonusy manažerů a bankéřů bylo ve Švýcarsku schváleno se značným poměrem hlasů. Celkem se pro něj vyslovilo 68 % občanů a v některých kantonech počet kladných hlasů převýšil 70 %, což je opravdové vyjádření všeobecné vůle.

Odborníci připomínají, že úspěchu referenda značně napomohl tzv. "Vasella-Effekt". Odstupující prezident farmaceutické firmy Novartis Daniel Vasella letos dostal zlatý padák ve výši 60 miliónů euro. Tato "odměna" či spíše úplatek zvedl občany ze židle a vyvolal vlnu kritiky. Firma ji nakonec zrušila pod tlakem pobouřených akcionářů. Thomas Minder známý svým zásadním postojem proti podobným zlodějnám využil situace a spustil podpisovou akci, která nakonec vedla k vítěznému celonárodnímu referendu.

Tak jednoduše to jde v demokracii. U nás zatím máme jen ty zloděje a podfukáře ve správních radách. Stačí se podívat, jaké zlaté padáky dostaly modré straky jako Tluchoř, Fuksa, Šnajdr a další.