Jestli si myslíte, že jen čeští poslanci a senátoři se courají po dovolenkách za naše peníze, tak jste na omylu. Nezávislý web Motherjones nedávno odhalil téměř bondovku na republikánské kongresmany.

Pár z nich si v rámci etického semináře v srpnu 2012 vyjelo na plně hrazené safari Ol Jogi, uzavřený pozemek v Keni, kde se točil film "Out od Africa" (1985). Safari zvané "africké Versailles" s kompletním vybavením pro miliardáře (200 km silnic, 200 budov, 350 zaměstnanců) vlastní dosti zajímavá a dekadentní rodinka Wildensteinů. Jde o francouzsko-americké aristokraty, kteří mimo jiné byli obviněni z toho, že zbohatli na prodeji naloupených uměleckých dílech po Židech, kteří byli umučeni v německých koncentračních táborech. To je asi důvod, proč se na safari veselil i šéf etického výboru Kongresu, republikán Jo Bonner. Asi našel podobnou krevní skupinu. Majetek Wildensteinů se odhaduje na 10 miliard dolarů, přičemž jen ve Francie provedli daňové uniky v odhadované výši 800 miliónů dolarů. Tato rodina z pochopitelných důvodů dala Republikánské straně od roku 1900 na volební kampaně oficiálně 150.000 dolarů. Ale nezapomeňme, že Nejvyšší soud díky konzervativní většině soudů umožnil skryté financování pomocí tzv. super-PAC, viz sérii článků o satiriku Colbertovi.

A kdo platil všechny náklady na ranči, kde Meryl Streepová a Robert Redford hráli své milostné africké dobrodružství? Účet za 10 dní etického semináře vyskočil na 47.000 dolarů. Ale pro kongresmany, zvláště ty pravicové a přímo z etického výboru, se nějaký ten děda Mráz vždycky najde. Tentokrát to byla International Conservative Caucus Foundation, tajemná charita sídlící v luxusní čtvrti Georgetown nedaleko Washingtonu. Tento legální měšec peněz se pro republikány opravdu činí, protože to má přímo v popisu práce, neb "udržuje a podporuje konzervativní politiky a hodnoty". Fakticky jde o to, že je legálně odměňuje za úspěšně provedený lobbing turistickými výlety a dary podobného typu jako zmíněné safari.

U nás mají noví soudruzi situaci o to jednodušší, že mohou běhat polonazí po Berlusconiho sídle, povalovat se po toskánských vilách a na jachtách známých zlodějů, zařídit si solár a deset lobbistických kšeftů kolem a nemusí ani jedné oficiální organizaci vykazovat své vedlejší příjmy a aktivity. Toto v USA nejde: proto nezávislí novináři vědí, kdo byl na tajemném safari, kolik to stálo a kdo celý špás kongresmanům platil. Ale v USA mají zatím ty nezávislé novináře, zatímco u nás máme námi placenou českou televizi a rozhlas.