Dnes jsme psali, že švýcarské banky začaly jednat s německými klienty o zrušení bankovního tajemství ohledně jejich černých kont ve zdejších bankách. Lucembursko si pospíšilo s podobným prohlášením, protože bylo další zemí na seznamu německých daňových vyšetřovatelů.

Tato členská země EU dnes ústy svého ministerského předsedy Jean-Claude Junckera prohlásila, že bude dávat úřadům EU potřebná data ohledně bankovních kont v zemi. Výměna bankovních informací začne od 1 ledna 2015. Co je ovšem podstatné na celé akci, je fakt, že uvolnění tajných kont se netýká zahraničních firem, které mají v Lucembursku své sídlo.

Je jasné, že dlouhodobý tlak Německa na tento bankovní ráj přinesl své plody. Země jako Švýcarsko a Lucembursko nyní pochopitelně musí pilně podnikat stejnou "damage-control" jako nedávno provedl český ministr prázdného měšce při své reakci na aféru Offshore-Leaks. Lucembursko se oficiálně vyhnulo podezření z nátlaku tím, že se ve shodě se světovým trendem k transparentnosti bankovnictví rozhodlo přijmout bankovní standardy USA.

Dalším důležitým faktorem ke chvatnému rozhodnutí byl fakt, že špinavé peníze vyvezené ze zkrachovaných kyperských bank pravděpodobně skončily mimo jiné i v Lucembursku. Nutně by došlo k dalšímu vyšetřování ze strany EU. A tentokrát by Lucembursku hrozilo vyloučení z evropské bankovní unie za trvalé porušování předpisů.