Havaj, ráj na zemi, nádherné pláže, dokonalé vlny, panenská příroda, tropické počasí, vůně orchidejí. Monsanto, Syngenta, Dow AgroSciences, DuPont Pioneer a BASF. Těchto pět největších biotechnologických a chemických korporací provedlo během posledních dvaceti let více než pět tisíc pokusů ve volném prostoru na zhruba 40 až 60 tisících akrech havajské půdy.

Havajské ostrovy jsou pro chemické experimenty díky své geografické izolaci ideálním místem. Monsanto a ostatní společnosti zde během pokusů s geneticky modifikovanými plodinami otestovaly více než 70 chemických látek, což je více než kdekoliv jinde na světě. Z Havaje se tak stalo doslova globální centrum pro polní testování GMO.

V následujícím videu si můžete prohlédnout částečný seznam chemických látek používaných na Havaji v průmyslové výrobě geneticky modifikovaných semen.


Jak je velmi dobře patrné z videa, přes silnici vedle polí, které má pronajaty firma Monsanto a které jsou téměř denně postřikovány chemikáliemi, se nachází základní škola. A protože firma Monsanto je nechvalně známá mezi jinými také tím, že vyrobila chemikálii Agent Orange, který má na svědomí minimálně 150.000 vietnamských dětí narozených s vrozenými vadami, byli přátelští havajští domorodci donuceni vystoupit z idealizujících reklamních fotografií v katalozích cestovních kanceláří do reality a začít protestovat ve snaze chránit své děti a svou zemi.

Hnutí se již podařilo zaznamenat úspěch, když se Havajská univerzita, která je sponzorována firmou Monsanto, účastnila projektu genetických modifikací rostliny taro, která má velký duchovní význam v havajské domorodé kultuře. Veřejné protesty přinutily univerzitu ke kapitulaci. Regulace GMO, povinné značení GMO výrobků a zákaz dovozu GM produktů jsou obsahem cca 12 návrhů zákonů, které aktivisté doufají prosadit.

Hnutí za potravinovou soběstačnost ostrovů buduje systém organického hospodářství na lokální úrovni, který je inspirován původním havajským hospodářským a sociálním modelem Ahupua’a. Tato snaha vytváří alternativu k současnému systému, kdy 90% potravin je nutné dovážet.

Hnutí proti GMO na Havajských ostrovech doprovází myšlenka odpovědnosti lidí za svěřenou zemi vůči budoucím generacím. Protesty jsou spojeny s přednáškami, sázením stromů, projevy, tradičními domorodými tanci, poezií a zpěvem.


Zdroj: Stop Monsanto From Poisoning Hawai'i moovie; AlterNet