Podívejte se na tuto animaci, která ukazuje základní strategické území, boje a rozložení sil mezi jednotlivými bojujícími skupinami. Ofenzíva začala v červenci 2012 v Damašku, který leží v centru celé bitvy. Klíčové jsou silnice, které oddělují pouštní území ovládané rebely (zelená barva) od území, které zůstává věrné Asadovi (fialová barva). Z nákresů je zřejmé, že ztráta byť i jediné strategické silnice by asi znamenala vládní porážku Damašku. Silnice spojují vládu s Íránem, s územím Alavitů věrných Asadovi a s částí Libanonu kontrolovaných Hizballáhem. Do území Alavitů (fialová nahoře) se navíc Asad může stáhnout, pokud povstalci dobudou Damašek. Ostatní dva klíčové přechody na Libanon a na Jordánsko ovládají sunnitští povstalci, odkud je zásobují arabské země a USA. Proto jsou tak důležité dodávky ruských protiletadlových systémů Pantsir S-1 a S-300 do Sýrie (zde a zde). Izrael, USA a arabské státy nemohou letecky napadnout dopravní spoje.

V Damašku povstalci ovládají úzké uličky čtvrti ve starém městě, kam nemohou tanky a těžká technika. Proto povstalci odtud nemohou a nemají na boje v širokých ulicích obklopujících prezidentský palác. Další bitva mezi povstalci a vládními jednotkami se odehrává v jižní části Damašku, kde prozatím vládne patová situace: nepostupují ani rebelové ani vládní vojska. Klíčové území ovládané Palestinci vyhnanými Izraelem, kteří žijí v uprchlickém táboře Jarmuk asi přešlo na stranu Asada, viz tento článek. O jižní část města se tvrdě bojuje, viz článek o dobývání Dabáji a zastřelení syrské novinářky jménem Yara Abbas (zde).

Dosavadní bitva o Damašek jen v tomto městě stála život více než 20.000 obyvatel města za poslední rok. Téměř milion obyvatel muselo uprchnout a žije mimo svá vlastní území.