Miloš Zeman, který s Václavem Klausem oposmluvně napomohl k vytunelovaní státu, nyní ve sporu s oligarchou Zdeňkem Bakalou překvapivě otočil a začíná se chovat jako Vladimír Putin, Zemanův možný vzor a volební chlebodárce. Nejprve se podívejme na toto video z brífingu vlády a prezidenta k situaci na dole Paskov, potažmo celého OKD.


První sdělení je celkem jasné a bylo omíláno všemi médii. Zeman, strůjce oposmluvního systému, nyní nasadil lidskou tvář. Tvrdí, že Bakala určitě nechce skončit jako Viktor Kožený. To jest, že si vezme oněch cca 38 miliard, které vydělal na OKD a zmizí ze země na způsob Klausem oslavovaného privatizátora Viktora Koženého. Zpackaný zákon o korporátních obligacích způsobil, že Bakala může fondům formou prodeje korporátního dluhopisu prodat celou firmu, zrušit své podíly a legálně převzít svou část nemalého zisku.

Může a nemusí: dokud nenarazí na aktivně jednající stát. Pojďme k zemi, kde zítra znamená včera. Putin si oligarchy zavolal do Kremlu na slavnou "večeři přátel" a dnes šlapou podle jeho not. Majetek nejbohatšího těžebního magnáta Olega Děripasky před krizí a před večeří s Putinem měl hodnotu 36 miliard dolarů. Nyní, po večeři, po placení daní a po zestátnění vývozu a zisku se odhaduje na tři až čtyři a půl miliardy dolarů. Západní koncerny skřípou zuby, protože velká část tohoto zisku byla jejich, stejně jako v koloniích.

Co je ve hře v případě Rusnokovy vlády a Zemana

Jsme svědky prvního tlaku na oligarchické mafiány typu Bakaly, kteří dosud v zemi vládli, prakticky totálně a beztrestně. Připomeňme včerejší rozsudek NS, jenž potvrdil amnestii nad tuneláři H-systému. Ti beztrestně připravili privátní klienty a akcionáře o zhruba 1 miliardu korun. A to už šéfové H-systému byli pravomocně odsouzeni a uznáni vinnými. V případě krádeží a tunelů ze státního jde o mnohem více.

Co vlastně neřekl Zeman milému oligarchovi z Ostravska? Bývalý kamaráde Bakalo: buď vydej byty, nebo provozuj řádně doly v režimu útlumu, abychom mohli připravit revitalizaci Vítkovic. Pokud to neuděláš, máš na krku všechny státní daňové a ekonomické kontroly a dopadneš jako Kožený. Tvoje NWR stát donutí ke krachu, ty budeš obviněn z podvodu na akcionářích. Pak ti nezbývá, než rychle odjet do USA, odkud ekonomické zločince málokdy vydávají.

Bakala samozřejmě nebyl hloupý a už dávno má občanství USA, stejně jako nějaký Ivo Rittig tuneloval dopravní podnik a potažmo celou Prahu jako občan Monackého knížectví. Ale z vytunelované vlasti se bohémovi Bakalovi asi příliš nechce, žít jako vyhnanec s miliardami je nezdravý scénář. V Rusku je to život dokonce nemožný, protože FSB myslí lokálně a pracuje globálně.