Nedávno publikovaný článek Tichá válka Západu proti aktivistům za lidská práva upozornil na diskriminační postup západních vlád, kritiky obviněných z terorismu či z jiných nelegálních aktivit. Kritizované vlády jednoduše nepustí cizí aktivisty do země, aby se na domácí půdě nestali mediální hvězdou. Zároveň jsme zdůraznili zbabělost mnohých velkých médií, které se (jako obvykle) vládní praxi tiše podřizují. Pokud se nepohodlní svědci nedostanou do země a před kamery národních televizí, pak se o nich prakticky neví. Vlády vědí, že nezávislý tisk málokdo čte. Nyní nastal další takový případ.

Nezávislý list Common dreams publikoval na základě článku FAZ případ známého kritika NSA, německého spisovatele bulharského původu, Ilji Trojanova. Narodil se roku 1965 v Sofii, v roce 1971 jeho rodiče emigrovali do Německa, a nakonec skončili až v Keni. Trojanov studoval na univerzitě v Mnichově právo a etnologii a dnes patří k uznávaným autorům Německa a byl vyznamenán několika literárními cenami.

Trojanov patří k nejznámějším kritikům amerického a britského vládního fízlování. Nyní měl mluvit na konferenci v Denveru proti zneužívání odposlechu skrze NSA. Pozvání bylo samozřejmé, protože je spoluautorem knihy Angriff auf die Freiheit (Attack on Freedom, 2009) a již v červnu tohoto roku v otevřeném dopise varoval A. Merkelovou před odposlechy NSA. Kritik amerického systému už byl na cestě a při mezipřistání mu bylo řečeno, že úřady USA mu odepřely vízum, a to bez udání jakéhokoliv důvodu. Spisovatel se velmi pochopitelně domnívá, že mu nebylo vízum uděleno v souvislosti s jeho kritikou amerických fízlovacích praktik. Americká pobočka PEN klubu protestovala proti neudělení víza a připomněla epochu mccarthismu z 50. a 60. let, kdy podobné praktiky byly v USA běžným zjevem.

Takže země svobody nedá vízum člověku, který tyto svobody brání pro její vlastní obyvatele. Další příklad způsobu, jak domácí vlády vedou onu "špinavou válku" proti občanům. Viz článek Mlčení kolem zabitých novinářů v Gaze, v Sýrii a v Egyptě. Mimochodem, Jeremy Scahill, autor filmu Dirty Wars, nyní připravuje za pomoci novináře Glenna Greenwalda a Snowdenových materiálů film o zapletení NSA do cílených zabíjení a únosů organizovaných CIA. Viz článek Seznam tajných letů CIA přes Prahu? Jedním klikem!, který ukazuje lety unesených osob přes Ruzyň.

Aktivisté za lidská práva jsou postupně převáděni do známé estébácké kategorie "vnitřní nepřítel". Pak se na ně uplatňují represe dané tzv. "bojem proti terorismu". Stačí se podívat na politicky pilného pplk. Kubiceho a na jeho zprávy o teroristické hrozbě v Česku, kam bez problémů zařadil i občanské aktivisty z organizací jako ProAlt (Třicet případů majora Kubiceho aneb Vládní zpráva o extremismu). V USA, našem represivním vzoru, se pochopitelně děje totéž, viz článek Jak FBI mobilizovala proti hnutí Occupy Street. Lidem volené vlády začaly poslouchat zvrácenou logiku moci a peněz. Aktivisty za lidská práva považují za nepřítele státu. Ve skutečnosti jsou nepřítelem občanů často i samotné vlády.