Japonský premiér Shinzo Abe včera oznámil, že katastrofu ve Fukušimě není schopen zvládnout vlastními silami japonský stát, natož firma Tepco. Poslední návštěva premiéra ve Fukušimě vyděsila premiéra natolik, že dva a půl roku po katastrofě konečně přiznal pravý stav věcí. Dramatický apel na světovou veřejnost přišel po další páteční nehodě, kdy byl odhalen únik radioaktivní vody z další nádrže.

Již dříve premiér Abe řekl pracovníkům Tepca, že „osud Japonska leží v jejich rukou“. Jenže Tepco je pouze provozovatel jaderných elektráren, nemá žádné odborníky, kteří by byli schopni katastrofu takového rozsahu vyřešit. Uznávaný mezinárodní expert přes jadernou energetiku Arnie Gunderson kritizuje celý postup:

Arnie Gunderson wrote:
Bylo velkou chybou pověřit likvidací havárie provozovatele elektrárny firmu TEPCO. Nemá žádné inženýry, experty, kteří by byli schopni takový problém vyřešit. Premiér Abe veřejnosti lhal.


Gundersen je navíc přesvědčen, že Abe zamlčuje japonskému lidu, kolik bude sanace Fukušimy stát. Odhady mluví o částce 500 miliard dolarů. Ty nemá ani Japonsko, a firma Tepco už vůbec ne.

Klíčovým bodem záchrany je vytažení 1300 částečně poškozených vyhořelých palivových tyčí a jejich přemístění jinam. Exploze atomové bomby v Hirošimě byla proti případné havárii, ke které by při vytahování tyčí mohlo dojít, katastrofou poměrně nízkého řádu. Viz náš článek Ve Fukušimě začne nukleární vabank. Celá operace musí být řízena počítači, aby se zabránilo dotyku jednotlivých tyčí. Tepco takové počítače nemá a proto chce celou operaci provést ručně.

Mezinárodní atomová lobby se nechce do záležitostí kolem Fukušimy vůbec zapojit. Nikdo z lobbistů pro jadernou energii nemá zájem na tom, aby se na denní světlo dostaly informace o plném rozsahu tragédie a zejména nebezpečí, které vinou zamoření Tichého oceánu pocítí celý svět. Navíc kvůli této havárii dramaticky klesl koeficient bezpečnosti jaderných elektráren.

Budík tiká a odpočítávání času začalo. Jsme v tom všichni. Volání o pomoc přišlo pozdě, doufejme však, že ne příliš pozdě.

Zdroj: DWN.de (7.10.2013)