Co by se u nás zdálo šíleným podnikem, to je v USA a jiných zemích podnikatelsky úspěšným byznysem: systém Pay-What-You-Want. Ale to je možné v otevřených a demokratických zemích hlavně proto, že lidé se zde k sobě nechovají jako vyplašená ekonomická zvířata. Podívejte se na síť kaváren a pekařství v St. Luis, USA pod názvem Panera Bread. Šéf podniku Ron Shaich stojí za pultem, předá vám požadované zboží a čeká, kolik mu za ně sami od sebe zaplatíte. Chleba peče po staru, jako za komunistů před komunistickým Babišem, proto vstává stejně brzy jako všichni pekaři na světě. Pochopitelně, jeho podniky včetně cateringu nabízejí zdravou výživu a kvalitní suroviny od prověřených dodavatelů. A nejde jen o tuto firmu, stejné podniky fungují v západní Evropě. Podívejte se na tuto reportáž veřejno-právní televize ARD. Filmovaná kavárna funguje na tomto principu už 5 let, zato prodej elektroniky tímto způsobem by asi vedl ke krachu.

^Invalid YouTube URL provided


V naší sérii občanských aktivit a vzájemné pomoci trvale věnujeme pozornost lokální ekonomice a podnikům, které si drží vynikající lidský a výrobní standard. Podívejte na na číslo věnované lokální ekonomice a měnám (Alternativní ekonomika) nebo na článek Nutriční revoluce v malých supermarketech USA. A příklady táhnou nejen ze zahraničí, viz Festival lokální ekonomiky ve Varnsdorfu aneb Ostrůvek pozitivní deviace.

Citovanému podniku Panera Bread odpovídá v našich poměrech podnikatelský záměr děčínské kavárny a bistra zvaného „Houpací koník“, postavený na jednoduché a srozumitelné myšlence navrácení spotřebitele k českým produktům a k „babiččině kvalitě.“ Takový projekt se může stát inspirací pro vytvoření celostátní sítě obdobných kavárniček, podporujících lokální výrobce. Paní (inženýrka) Dana Štechová uvedla, že vaří, pečou a vyrábějí potraviny jen z místních surovin: pečou kváskový chleba z mouky ze zdejšího mlýna, zpracovávají ovoce místních sadařů a zahradníků, používají máslo z varnsdorfské mlékárny. Otázka ovšem je, nakolik si naši dosud nezblblí občané cení práce druhých, která je poctivá a doopravdy jim chce sloužit. A pochopitelně platí, že nejde jen o věci do žaludku, neb nejen chlebem živ je člověk.