Švýcarský soud rozhodl, že Česká republika v takzvané kauze MUS nic nedostane. Prý zatím. Vzhledem k tomu, že zabavená část peněz (13,3 miliardy) nepokryje ani současné švýcarské požadavky, měli by odsouzení možná platit zabaveným majetkem v České republice.

Takže ještě budeme něco z Čech doplácet nebo odevzdávat. A je to tak správné. My jsme dostali, co jsme chtěli, privatizovali jsme „za hubičku“ a na metodě použité manažery MUS byla Klausova privatizace v České republice založena. My jsme se pod heslem „Stát je špatný hospodář“ rozhodli většiny majetku zadarmo zbavit. No a chytří Švýcaři se rozhodli, že si svůj tržní rozdíl vyberou. Stát, jak je tedy vidět, nemusí vždy být špatným hospodářem. Tedy chytrý stát, jednající v zájmu svých občanů, jako je Švýcarsko. A tento stát byl tak korektní, že Česko včas a dlouho dopředu upozornil, aby žádalo náhradu škody. Nestalo se. Nějaký dnes již zapomenutý Vlastimil Rampula a Libor Grygárek, poctění čestnou přezdívkou "zametači", měli na státním zastupitelství tolik práce, že to prostě nestihli.

Právní zástupce České republiky JUDr. Procházka je ovšem potěšen, že švýcarský soud při posledním jednání Českou republiku pochválil. To jsme rádi, byla by to také nevděčnost. Výtěžek za prodej českých dolů spadl Švýcarům prostřednictvím jejich soudu do klína. Aby nepoděkovali alespoň takovýmto způsobem! Jen by mě zajímalo, zda by nebyl k dispozici nějaký videozáznam jednání, nebo alespoň audio, pochvaly za 13,3 miliardy darovaných korun švýcarskému lidu si přece jenom neužijeme každý den.

Ostatně tohle by mohla být první vlaštovka, kdovíkde jsou všechny prachy z rozkradené České republiky, možná si je vyberou i jinde a dočkáme se tak dalších pochval a díků. Je krize, musíme si pomáhat. Kdo by to ale před třiadvaceti lety čekal, že se staneme sponzorem Švýcarska, že? Takový obrovský porevoluční úspěch Klausovo-Ježkovy privatizace nečekal na Letenské pláni roku 1989 ani ten nejoptimističtější optimista.