O nebezpečí přechodu na placení bez hotovosti jsme psali již několikrát v souvislosti s hrozícím útokem na banky, pokud dojde k vyvlastnění vkladů občanů dle plánu odsouhlaseného v srpnu letošního roku a vyzkoušeného na Kypru a znovu projednávaného dlouho do noci v Bruselu ve středu tento týden. Došlo by tak k převedení těchto peněz do vlastního kapitálu bank a střadatelé by se stali akcionáři bank. Takto je to připravené, viz článek Brusel požaduje povinné bankovní konto. A pak bude jednotný bankovní dohled rozhodovat, která banka bude mít právo na existenci a která ne. Tržní mechanismy definitivně vypnuty.

O tom zřejmě Ulvaeus nemá tušení. Je fakt, že žádná země není v procesu likvidace hotovostních plateb tak daleko, jako Švédsko. Zde byly vytištěny první bankovky v roce 1661 a zde možná i začne konec této éry. V roce 2012 se v této zemi uskutečnilo hotovostně pouze 2,9 % plateb, zatímco v eurozóně činí průměr 9,8 % a v USA 7,2 %.

Důvody, které uvádí Björn Ulvaeus ve svém manisfestu, vypadají na první pohled rozumné. Nebudou možné daňové úniky, zloději nebudou mít komu ukradené zboží prodávat. Kriminalita se sníží. Tématika je Ulvaeusovi blízká, vzpomeňme na jeho skvělý hit z roku 1976 Money, Money. Jeho syna navštívili doma zloději a to ho přesvědčilo, že musí konat. V muzeu skupiny ABBA se nedá platit vstupné hotově, kdo nemá kartu, má smůlu. Ve Stockholmu nabízejí bezdomovci časopis - a i ten se musí platit kartou.

Kupodivu se však ke slovu přihlásila švédská centrální banka a stoupla na brzdu. Vyzvala úřady, aby předložily opatření, kdyby došlo k výpadku elektrické energie, počítačových sítí, nebo útoku hackerů. Zřejmě i ona tuší, že stále větší počet obyvatel začíná být vůči plastikovým penězům nedůvěřivými. Nedávno se ve Stockholmu vzbouřili penzisté, kteří s likvidací hotových peněz nesouhlasí. Vždyť jde o naprostou ztrátu soukromí občanů.

Většina rozumných občanů ve Švédsku začíná tušit, že opravdu nejnebezpečnější zloději nepřicházejí v noci oknem. Ti sedí ve skleněných klimatizovaných palácích a na tajných zasedáních vlád a regulačních úřadů. Švédsko bylo vždy avantgardní v experimentování. Třeba se zde také diskutuje o tom, že by se zrušilo označování pohlaví. Nemá být „on“ (muž), „ona“ (žena), nýbrž muži i ženy mají být označováni slovem „HEN“, to je neutrální „to“. Latinské slovo "neutrum" znamená "ani ... ani" - jen aby to neznamenalo "ani soukromí, ani peníze".

Zdroj: DWN.de, 13.12.2013