Podle nadpisu článku je jasné, že rybaření u Fukušimy zabíjí. Ryby se 124x vyšším obsahem radioaktivity byly chyceny nedávno, podle článku v japonském listě Asahi Shimbun. Co je obzvláště znepokojivé, že jde o obsah radioaktivního cesia, jehož poslední měření v úlovcích vykazovalo maximální dávku "pouze" stokrát vyšší než je povolená hodnota. Ryba byla chycena asi 37 kilometrů od zdevastované a zamořené atomovky. Z celého měřeného úlovku šlo o maximum, ale ostatní ryby z chyceného hejna stejně tak přesahovaly povolené hodnoty, i když ne o tolik. Tím se potvrzuje dřívější teorie, že radioaktivní proudy nejsou rozředěny, ale nečekaným způsobem se koncentrují nebo naopak rozřeďují. Viz článek Dramatické zamoření Tichého oceánu z Fukušimy a publikované mapy mořských proudů. Série měření ukázala, že v mořských proudech Pacifiku omývajících pobřeží Fukušimy jsou hodnoty radioaktivního césia 50miliónkrát vyšší, než je běžný průměr.

Japonsko rybáře požádalo, aby v zamořených vodách nelovili a úřady tak či onak měří radioaktivitu nalovených ryb, které se prodávají na trhu. Čína a Jižní Korea už dovoz ryb z těchto oblastí zakázala, na rozdíl od váhavého EU. Viz článek Podraz Bruselu ohledně zamořených potravin od Fukušimy. Prakticky v ilegalitě vydala EK v Bruselu v říjnu 2012 nařízení, že "zmírní" kontroly potravin, které pocházejí z Japonska, a to zejména z oněch 12 prefektur, které jsou přímo postižené nukleární katastrofou ve Fukušimě. Toto skandální rozhodnutí podrobila ostré kritice v Evropském parlamentu Sandrine Bélierová, poslankyně za francouzské Zelené.

Rusové nejsou v projaponském EU, takže si vydali vlastní rozhodnutí a kontrolují dovoz japonského zboží na radioaktivitu. Nedávno vrátili do Japonska kontingent ojetých japonských aut, která byla silně radioaktivní. Možná byla svezena z tohoto městečka, viz článek Návštěva města duchů u Fukušimy.


Snímky Namie, města duchů, najdete zde. Jeďte kurzorem po žluté silniční čáře a dobře se dívejte kolem.