Bulharsko dostalo od Evropské komise příkaz k okamžitému zastavení přípravy výstavby plynovodu Southstream. Není prý jasné, zda Gazprom dodržuje při výstavbě standardy Evropské unie. Dodavatel plynu nesmí mít kontrolu nad jeho distribucí. Toto rozhodnutí padlo v úterý. Evidentně jde o účtování s Ruskem za připojení poloostrova Krymu k Rusku. V rámci geopolitické strategie USA a EU se nesmí dovolit, aby Rusko dodávalo plyn do Evropy. Mapa plynovodu je zde.



Bulharsko považuje projekt plynovodu za národní prioritu číslo jedna. O katastrofální energetické situaci Bulharů, která vyhnala Bulhary do ulic, je dost informací na internetu. Maďaři jsou v tomto bodu zásadně proti Bruselu. A hlavně vědí, která bije. Proto maďarští konzervativci odmítli do funkce předsedy Evropské komise. I když patří do frakce evropských lidovců, která Junckera navrhla. To se jistě nelíbí elitám, jejíž zájmy Juncker celá desetiletí v Evropě hájil. O tom pánovi si neděláme žádné iluze, viz článek Když udělají kozla zahradníkem v EU.

Rakušané se mysleli, že mají vyhráno. Obejitím Ukrajiny tímto plynovodem Southstream mohly být vyřešeny dohady o ceně plynu a ceně jeho distribuce a také bylo potřeba investovat do moderní infrastruktury, na což Ukrajina neměla peníze. Dodávky plynu měly být zahájeny v roce 2017 z černomořského pobřeží v Bulharsku přes Srbsko, Maďarsko až do Rakouska. Pro Rakousko je to po selhání projektu plynovodu Nabucco další rána. Má být neutrální Rakousko zataženo do riskantní hry a válečnému tažení proti Rusku? Neutralita je sice spíše deklarativní, než skutečná, ale v tomto případě jde o hodně, protože akt je namířen proti Rusku, které Rakousko svým odchodem pomohlo vytvořit. Co ale nyní s plynovodem Nordstream? Ten také porušuje právní řád Evropské unie? Bude Němcům také z Bruselu řečeno: „My nechceme, abyste nakupovali plyn od Rusů!“

Zdroj zde.