Ekonomické komentáře e-republiky v nedávných článcích komentovaly podivné rozhodnutí Office of Foreign Assets Control (OFAC). Francouzská banka BNP má platit astronomickou pokutu 8,9 miliard dolarů za nedovolené obchody se zeměmi, na které je uvaleno finanční embargo od USA (Francie odmítá být poslušnou kolonií). Důvod je jasný a Putin o něm mluvil otevřeně, Paříž nikoliv. USA vyvíjejí tlak na Francii, aby vypověděla smlouvu o dodávkách zbraní a vrtulníkových výsadkových lodí Mistral do Ruska.

Tento postup je jeden ze základních důvodů, proč země BRICS, včetně Ruska a Číny odmítají dolar jako světovou měnu. Dolar a bankovní politika se totiž staly nástrojem v rukou americké vlády. A jako každý politický nástroj v časech studené války měří dvojím metrem. Důkaz poskytlo nedávné rozhodnutí OFAC v případě Bank of America. Ta prala narkodolary ve velkém, protože peníze nikomu nesmrdí, natož bankéřům. Ale obchody s drogami nejsou totéž, jako obchody s Ruskem v době, kdy je třeba tohoto medvěda krapet přidusit. Dvojí metr pokut tomu odpovídal naprosto flagrantním způsobem. Plný verdikt soudu najdete zde.

Bank of America zaplatila za své narko-transakce pouhých 16,5 miliónu dolarů. To je děsné, protože praní špinavých peněz drogových kartelů je v USA normálně vedeno jako těžký federální zločin. Jinak řečeno, vyšetřovaní a usvědčení bankéři měli skončit v base. Trapnost celé pokuty měla být zmírněna tím, že BoF údajně plně spolupracovala při vyšetřování. Což ostatně musí každá banka, že ano, jinak přijde o licenci.

K tomuto dvojímu metru americké vlády a prokuratury jsme publikovali článek Warrenová vyšetřuje selhání justice při praní drogových peněz. Warrenová si dala za úkol zjistit, jak dopadlo trestní stíhání představitelů velkých bank jako HSBC a dalších, které praly miliardy dolarů, o nichž bezpečně věděli, že pocházejí přímo od drogových kartelů (viz náš článek zde). Warrenové nejde o výši pokut za "nesprávný managament", ale chce po federálním prokurátorovi Ericu Holderovi, aby bankéře obvinil a nechal poslat k soudu. Její výslech vládního bankovního dohledu byl ostrý jako břitva. Senátorka prohlásila doslova toto:

Když vás chytnou s 30 gramy kokainu, s velkou pravděpodobností skončíte ve vězení. A pokud opakovaně, tak můžete dostat i doživotí. Ale zatím to vypadá, že pokud vyperete asi miliardu dolarů z kokainu pro drogové kartely a přitom porušíte všechny zákony boje proti drogám, tak vaše společnost zaplatí pokutu a vy jdete domů a spíte ve své posteli.

Udělená dvojí pokuta tedy ukazuje, v jakém stavu se nachází justice USA. Velké banky již nejsou jen "too big to fail", ale také "too big to prosecute". Výsledkem nezákonného stavu globálních rozměrů je pak činnost jednoho procenta, které připravuje síť korporačních smluv typu TTIP, jež korporace dostanou mimo státní jurisdikci. Tím se korporace postaví nad trestní zákon. Dvojí metr amerického bankovního dozoru ukazuje, že banksteři v USA již nad zákon skutečně postaveni jsou. A praní narkodolarů se vyplácí cca šedesátkrát více než legální obchody s Ruskem. Takový systém prostě nemůže přežít. A současná Sobotkova vláda se na tomto úpadku práva aktivně podílí, viz článek Česko pomáhá v OSN postavit korporace nad lidská práva.