V pátek vstupují v platnost rozsáhlé hospodářské sankce vůči Rusku. Evropská komise očekává, že jenom v letošním roce přijde EU kvůli sankcím o 40 miliard eur.

Švýcaři však sankce vůči Rusku odmítají a chtějí být pouze prostředníkem při urovnání konfliktu. Švýcarský ministr pro ekonomiku Johann Schneider Ammann se vyjádřil k situaci v listu Švýcarsko na neděli takto.

Johann Schneider Ammann wrote:
Nebudeme sankcionovat jedna ku jedné. Zajistíme ale, aby se Švýcarsko nestalo platformou pro jejich obcházení. A to musí zůstat nadále naší politikou.


Schneider Ammann vyjádřil rovněž velké obavy z budoucího vývoje. Nové sankce EU a USA mohou vyvolat negativní dominový efekt v západních ekonomikách. Pokud by Rusko v reakci na uvalené sankce zvýšilo ceny, postihne to nepřímo i Švýcarsko.

Švýcaři jsou dlouhodobě znepokojeni vývojem v zemích EU a již v roce 2010 vyjádřil své obavy o bezpečnost Evropy ministr obrany Ueli Maurer. Tehdy se stal terčem posměchu médií, že přehání a jeho názory jsou kuriózní. Již v roce 2012 požadoval zvýšení výdajů na obranu a vrchní velitel vojska André Blattman stál plně za ním, když tvrdil, že EU svou politikou škrtů stále víc oslabuje a hrozí eskalace násilí v důsledku prohlubování ekonomické krize.

Dnes se Maurerovi již nikdo nesměje. Švýcaři se obávají přílivu uprchlíků i ze sousedních zemí, jako je Francie, Německo, Rakousko nebo Itálie, a svou doposud relativně otevřenou přistěhovaleckou politiku hodlají změnit. Pochopitelně k velké nevoli byrokratů v Bruselu. Vztahy mezi vedením EU a Švýcarskem se neustále ochlazují a nepřipojení se k sankcím EU a USA tyto vztahy bezesporu přiostří.

Zdroj článku zde.