Právě vyšly závěry Global Atmosphere Watch (GAW) pro rok 2013, které si můžete přečíst zde. Tento panel je součástí komise OSN, přesněji řečeno její meteorologické sekce (World Meteorological Organisation). Generální sekretář této komise k výsledkům sdělil na adresu politiků tento lakonický komentář.

Michel Jarraud wrote:
Prohráváme závod s časem. Se zákony fyziky nelze smlouvat.

Místo dlouhých řečí se podívejte na výsledná měření všech tří hlavních skleníkových plynů.



Klikněte si na obrázek pro zvětšení. V roce 2013 byla koncentrace CO2 v atmosféře o 142 % větší než na začátku průmyslové revoluce kolem roku 1750. Pro metan je to nárůst o 253 % a pro oxidy dusíku o 121 %. Letos byla do dat poprvé přidána i souhrnná měření acidifikace oceánů, která jsou skutečnou katastrofou. Celou studii v PDF si můžete stáhnout zde. Hlavní závěry ohledně měření oceánů jsou v bodech zde.



Klíčový je fakt, že okyselování oceánů běží 100x rychleji než jakákoliv známá data za posledních 20 miliónů let. Zničení korálových útesů, nahromaděné odpady z celé planety v tzv. "trash vortex" oceánu a nadměrný rybolov způsobuje, že v oceánech jsou už ohromné mrtvé plochy, kde není život. Viz naše předešlé články k tématu "globální oteplování".