Zprávy všech světových organizací, které se zabývají stavem klimatu, jsou trvale negativní. Suchá čísla a analýzy ukazují devastující stav planety pod vládou 10 %, které se zmocnilo poloviny světového bohatství (Důvod k oslavě...pro deset procent planetárních zbohatlíků). Je to nejvyšší podíl za posledních sto let. Co je zajímavé? Stejným tempem vymírají živočišné druhy.

World Wildlife Fund (WWF) vydal studii o stavu divoké přírody nazvanou Living Planet. Report 2014, která to ukazuje úplně jasně. Planeta jde cestou k vyhynutí, což ukazuje tento graf. Zkrátka patříme do ekosystému pod vládou planetárního jednoho procenta.



Jde o tzv. Living Planet Index vytvářený Zoological Society of London (ZSL). Je založený na dlouhodobém sledování 10.000 populací více než 3.000 druhů. Jak sami vidíte, tento index našeho života ukazuje 52 % snížení rozmanitosti divočiny na celém světě v letech 1970-2010. A jak zdůrazňují jeho tvůrci, tento trend se v posledních letech zrychluje. Vymírání se týká zejména obratlovců, kterých je už jen polovina proti stavu před 40 lety. Bílá linie ukazuje statistickou chybu v datech, která je velmi malá, data sedí na 95 %. Takže se připoutejte, protože jedeme z kopce.

Co se druhu homo sapiens týče, podívejte se na náš přehled analýz za rok 2013 v PDF (Co vzal rok 2013).