Starší článek Komu a jak sype americký gulag ukázal, jak s nárůstem privátních věznic placených z veřejných rozpočtů vznikl v USA nový druh obchodu s vězni. Země svobody by se měla nazývat země nesvobody, vezmeme-li za bernou minci údaje o počtu uvězněných žen v USA. Teď je v privatizovaných věznicích USA víc vězňů než za Stalina v bývalé SSSR, aktuálně je to 8,8 % veškerého obyvatelstva. Podívejte se na tento mezinárodní graf, který ukazuje počet vězňů na 100 tisíc obyvatel dané země. USA jsou zdaleka na prvním místě (716) a daleko za Ruskem (490).



Demokracie v USA navíc v absolutních číslech má 25 % celé světové vězeňské populace. Dohromady bylo v USA v roce 2012 7,4 milionu lidí pod dohledem justice. To je čtyřikrát až desetkrát více než v jiných vyspělých zemích. Japonsko má 63 vězňů na 100 tisíc obyvatel, Německo 90, Francie 96 a Velká Británie 153.

Ženy, oběť US-systému

USA ovšem vyniká raritou: Ve vězení sedí 200 žen na 100 tisíc obyvatel, absolutně mají USA ve vězení více žen než na počet obyvatel bohaté země BRICS (Čína, Indie, Rusko a Brazílie) dohromady. Podle studie "International Prison Studies" seděla za mřížemi v USA již 1/3 všech žen. Na všech 5 kontinentech světa bylo dohromady uvězněno 625 000 žen (a dětí). Lidská práva nedodržující Čína má ve vězení 84 600 žen, jenže Čína má 1,2 miliardy obyvatel. Rusko má ve vězení 59 000 žen. Přesné údaje jsou zde.

Nabízí se otázka: Je uvěznění amerických žen snad výrazem jejich nadměrné emancipace, nebo se jedná o důsledek pozitivního růstu HDP za situace, kdy stát vydává 80 % svého rozpočtu na válku a obětí pracující chudoby jsou především ženy s dětmi?

A jaký vliv na zvyšování počtu uvězněných žen má privatizace vězeňství, nový druh „výhodného podnikání“, kdy jdou peníze daňových poplatníků do kapes podnikatelů s lidskou bídou, podobně jako u nás pronajímání míst v ubohých ubytovnách se státní dotací bezdomovcům?

Jak vzniká US-gulag

Zdá se, že růst HDP v USA je silně podpořen novým průmyslovým odvětvím (PIC, Prison Industry Complex). Investice do soukromého vězeňství ve výši 7 miliard dolarů přinesly údajně roční obrat 35 miliard dolarů a tento nový „průmysl“ zaměstnává přes půl milionu osob a stal se po General Motors druhým největším zaměstnavatelem v USA. Nedivme se proto, že HDP tak úspěšně roste a dolar pochopitelně za naší vydatné podpory a podpory eurozóny, Japonska, Švýcarska a dalších okrajových měn také.

Navíc, dodatek číslo 13 k americké ústavě umožňuje nasazení uvězněných osob na otrocké práce bez sociální ochrany. Je proto důvod se ptát: Kolik uvězněných žen vykonává práci pro americké korporace za 2 dolary denně?

Velkým nebezpečím pro nás v Evropě je snaha tohoto nového „průmyslového odvětví“ expandovat mimo USA. Za investicemi do vězeňství stojí firmy a banky z Wall Streetu. Většina amerických států vydává na vězeňství více peněz než na školství, v celé zemi je vybudována síť 120 velkých věznic. V některých věznicích, zejména v Kalifornii, panují katastrofální podmínky. Soukromé věznice jsou o 10 - 15 % levnější, než když je provozoval stát, a podle toho to tam také vypadá. Protože se jedná o další privatizaci státu, vidí podnikatelé z oboru otevřené možnosti v investování mimo USA, zejména v Evropě a Latinské Americe. Největší firma z oboru Correction Corporations of America již pracuje v Anglii a další firmy se chystají investovat v Mexiku. K tomu viz článek Koncentrák Guantánamo hlídá soukromá firma notoricky porušující lidská práva.

Organizace International Action Center se sídlem v New Yorku považuje vězeňský systém v USA za instituci, která legalizuje v USA apartheid a rasismus. Jedná se o způsob segregace sociálně vyloučených a chudých lidí, kteří se rekrutují především z černošského a latinsko-amerického obyvatelstva. Tím je vyřešena sociální otázka.

Dokážeme si představit, jak hraje do karet investorům z oboru událost jako postřílení redaktorů bulvárního časopisu Charlie Hebdo a vyvolání honu na údajné teroristy a podezřelé osoby v Evropě?

Jen pro informaci, jaký je stav v Česku: Česká republika je na 64. místě v počtu uvězněných osob na světě, v prosinci 2014 bylo ve věznicích v Česku 1 180 žen a 17 384 mužů. Podle výše uvedených měřítek jsme opravdu velmi zaostalou zemí. Amerika náš vzor, je třeba ji dohnat a předehnat!

Zdroj článku zde.