Redakční kolegyně napsala před vyhlášením výsledků řeckých voleb článek pod názvem Syriza může vyvolat vlnu, která pohne Evropou, kde celkem bezproblémově věštila jmenování známého ekonoma jménem Yanis Varoufakis za ministra financí. A navíc zveřejnila jeho rozhovor pod názvem Chystáme se zničit řecký oligarchický systém. Ten sice nekomentovaly naše korporátky, ale alespoň jej zveřejnili a komentovali naši kolegové v AC24, kterému tímto děkujeme. Tento web již zveřejnil také první změny v řecké zahraniční politice, které na sebe nedaly dlouho čekat. Přes Řecko půjde tranzitní ruský plyn do EU a tento stát bude pobírat miliardy za tranzit, zatímco bankéři Goldíka maskovaní za velkobanky z EU jej chtějí zničit. K tomu aspoň jeden článek z dvouleté série našich analýz Kdo přijde v Aténách na večeři? No přece Goldman Sachs! Výběr partnera je tedy celkem jednoduchý. Navíc proti nebude snad ani řecká armáda, kterou Rusové částečně vyzbrojují. Pokud tedy nepadne nová vláda jako celek, a její jednotliví členové zvláště, a rovněž nespadne v nějaké letecké nehodě, máme se na co těšit.

Ekonomická lichva velkobank (v EU hlavně Goldman Sachs) a korporací schovaných za EU a tzv. bankovní Trojku vedla ke zničení celého státu, který se nakonec ocitl na okraji občanské války. Viz sérii vražd spojených s nástupem fašismu, kterou jsme komentovali (Dva umělci, dvě vraždy, jeden fašismus). Takže se podívejme na USA. Zemi, kde dnešní korporátní fašismus znamená evropský včerejšek 30. let a dnešní rozvrácené Řecko. Tento vývoj dnes ve světě pokračuje neobyčejně intenzivními lokálními válkami, dnes již studenou válkou s Ruskem, a může skončit rozvrácením celé EU skrze euro změněné goldi-Draghim na papírový šrot. Připomínáme, že o současném výkupu dluhů se v radě guvernérů ECB ani nehlasovalo, takové jsou tam "demokratické" poměry. A nakonec dojde k otroctví celých států pod bičem korporací skrze smlouvu TTIP.

Dlouhý, krátce

Vpravdě dal český exponent tohoto korporátního fašismu Vladimír Dlouhý (zaměstnanec goldíka, pochopitelně a neuvěřitelně i prezident České hospodářské komory) hezký rozhovor českým korporátkám, aby je udržel ve výkonnostní formě. Z perspektivy TTIP, goldíka a finančního fašismu mudruje velmi správně. Přebujelý sociální stát blahobytu brzdí ekonomiku, a navíc nás tíží blahobyt a politická korektnost. Má-li Dlouhý pravdu a splní-li jeho medializované korporátní sny, pak asi dojde k ukrajinskému scénáři i u nás, a bude se rozpadat Evropa v občanských válkách, jako k tomu málem došlo v Řecku. Pevně doufám, že tento rozhovor kmenového zaměstnance Goldíka bude viset ve všech podrobných učebnicích dějepisu budoucích generací. Pokud ještě nějaký dějepis vůbec bude.

Historikové jistě najdou nějaký obdobný projev šéfa německé průmyslové komory za demokratické Výmarské republiky těsně před nástupem Hitlera, já na to nemám čas. Tento člen KSČ studující za bolševiků na Katolické univerzitě v Lovaňi se už do učebnic české "ekonomie" zapsal několikrát. Takže dostane asi celou kapitolu, i s tatíčkem privatizátorem a amnestovatelem Klausem. Oba pánové představují prototyp českého ekonoma nové doby, viz naše tematické číslo Zrada českých ekonomů (2013-16).

EU má svého Goldíka, Amerika své bratry Kochovy

A nyní k té zaslíbené zemi Goldíka a jemu podobných, kteří zničili Řecko a ničí Irsko, Portugalsko a Španělsko. Viz články typu:
Báječná léta jednoho procenta
Kam mizí bohatství vytvořené vyšší produktivitou práce?
Piketty aneb Zhroucení zakládajícího mýtu kapitalismu
Popřípadě heslo "Thomas Piketty", který nedávno odmítl nejvyšší civilní vyznamenání, tj. Řád čestné legie, od současné francouzské vlády. Její ekonomickou politiku označil za zradu na občanech Francie.

Americká politika je plně a zcela oficiálně na prodej od té doby, co se korporace staly osobami. Možná vám to připadá divné a řeknete si, že by je také měli věšet, když je v USA stále platný trest smrti. Ale zatím je to pouze tak, že mají plné právo koupit si volby, politiky a všechno kolem. Jak? Viz náš článek o výnosu Nejvyššího soudu, a hlavně veřejně prováděného a legálního praní peněz přímo před televizními kamerami. Kompletní analýza i s odkazy na Colbertovu TV show je u nás zde (Začarový kruh destrukce americké demokracie).

Kolik stojí americký kongres a prezident? To se dá nepřímo zjistit z aktivity bratří Kochů, které již delší dobu sledujeme, viz vyhledávací heslo. Podívejme se na údaje nevládky Center for Media and Democracy, která provozuje celou sít analytických médií ke sledování vlivu korporátního fašismu v USA. Dva miliardáři, Charles G. a David H. Koch, plánují v roce 2016 dát na prezidentské volby a kombinovanou kampaň v jiných volbách více než 900 miliónů dolarů. To je víc, než obě hlavní politické strany USA dohromady. Letošní vítězství Republikánů v Senátu je stálo asi polovinu, ale koupě prezidenta skrze celonárodní kampaň je o dost dražší. Ale asi to stojí za námahu, podle roční investice jedné miliardy dolarů soudě. Na systém organizací, kterými si Kochové kupují americkou politiku už deset let, si klikněte zde, psali jsme o tom (Debakl Erica Cantora. Nelze sloužit dvěma miliardářům najednou).

Jak se krade planetárně a legálně

Nyní se podívejte na důležitou tabulku vysvětlující demagogické lži Dlouhého u nás, a činnost bratří Kochových v USA.



Na originální článek si klikněte zde, je to vědecká studie. Za prezidenta Bushe ono bájné jedno procento vyždímalo v letech 2002-2007 celkem 65 centů z každého dolaru zisku. To znamená, že zbývajícím 99 % Američanů sebrali veškerý zisk, který vytvořili i zvýšenou produktivitou práce. Toto tempo se za demokratického prezidenta Obamy ještě zvýšilo na celých 93 %, což jednoznačně vypovídá o povaze jeho vlády. Krize uvnitř voličské základny Demokratů tomu plně odpovídá. Proč se vyplatí koupit si politiku, to ukazuje celkový graf nerovnosti.



Originální článek najdete zde, jde o vědeckou studii ukazující růst emisí skleníkových plynů v USA za posledních 50 let. Ta modrá čára dole, která se naprosto nepohnula a neodlepila ode dna grafu, to je prosím růst bohatství 90 % amerických domácností v letech 1917-2008. Ale pokud patříte k onomu bájnému jednomu promile, tak na tom nejste tak špatně. Graf ukazuje, že jste slízli všechnu smetanu za posledních sto let, a přitom vaše děti nepadly ani v jediné válce.

Ale organizaci OSN pro výživu dětí umírajících hladem se už z toho dělá špatně. A tak OXFAM zveřejnil studii o jednom procentu a jeho planetární finanční vládě nad zbytkem světa. Klíčový graf je zde.



V roce 2016 ovládne jedno procento obyvatel přes polovinu zdrojů planety, tj. bude bohatší než 99 % lidstva. A z toho pouhých 85 (!) miliardářů slízne téměř veškerou smetanu. A o tom je současná politika ve světě. Zbytek jsou mediální kecy, intelektuální ideologický žvást a ekonomický platonismus pro nemyslící lid.