29. červenec publikoval americký nezávislý server Counterpunch tento otevřený dopis, který otiskujeme v plném znění:

Vážený senátore Sandersi,

loni v létě jste řekl, že pokud nezískáte nominaci za Demokratickou stranu, nebudete kandidovat za žádnou třetí stranu. Řekl jste, že "důvodem je, že nechcete být zodpovědný za volbu nějakého pravicového republikána presidentem Spojených států". Bylo to ještě před neočekávaným a bezprecedentním úspěchem Vaší kampaně opírající se o občanské hnutí, v němž jste zvítězil ve 22 státech a zajistil si téměř polovinu delegátů v primárkách, v nichž Vám na každém kroku házeli klacky pod nohy.

Bereme Vás jako muže, který drží slovo a jistě si také nepřejeme za presidenta Trumpa. Pokud by se jím stal, byl by to příšerný krok zpět pro pracující, barevné, imigranty, studenty, důchodce, LGBTQ, životní prostředí a celý svět. Právě proto chceme, abyste přehodnotil situaci a přijal kandidaturu za třetí stranu.

Průzkumy ukazují, že Hillary Clintonová, oficiálně nominovaná Demokratickou stranou, je neuvěřitelně slabým kandidátem pro presidentské volby. Dokonce i poté, co za reklamu utratila 57 mil. USD (oproti Trumpovým 4 milionům), vede v průzkumech jen o vlásek, Trump přitom ve skutečnosti vede v několika důležitých kolísajících státech. Upřímně řečeno, Hillary Clintonová nemá tu důvěryhodnost, aby čelila nebezpečným volebním apelům Donalda Trumpa.

Z mnoha různých důvodů, z nichž některé jsou oprávněné a jiné ne, jí lidé nedůvěřují. Máme teď před sebou dva z nejneoblíbenějších presidentských kandidátů v historii naší země. Příliš mnoho lidí je bohužel zklamáno politikou a tím, že chybí inspirativní a volitelní kandidáti. To povede pouze ke snížení volební účasti. Pokud kdy byla nějaká příležitost zlomit korporátně-partajní duopol, je to právě teď. Takže Vás ve vší úctě žádáme, abyste zvážil nabídku Jill Steinové na jednotnou kandidátku strany Zelených.

Volební kampaň Sanders/Steinová by měla mnohem větší podporu lidí než Hillary Clintonová a měla by větší šanci na úspěch proti Trumpovi. Pokud Vás předvolební průzkumy vynesou do vedení, věříme, že ministryně zahraničí Clintonová udělá správnou věc a nebude Vás brzdit.

Sázky jsou příliš vysoké. Pokud zvítězí Donald Trump, všechny pokrokové změny, za něž jsme bojovali, zmizí. Clintonové nedávný výběr vicepresidenta nastoluje otázku, zda povede ten druh ekonomicky populistické kampaně, která by mohla porazit Trumpa. Diskuse o programu strany, které proběhly v rámci sjezdu, kromě toho přinesly pochybnosti, zda Clintonová skutečně stojí za důležitými body programu, jako jsou TPP, frakování, všeobecná zdravotní péče, války a výdaje na zbrojení, izraelská okupace Palestiny, finanční regulace a peníze v politice.

Tím, s jakou vytrvalostí a pevností jste hovořil o problémech, jste nás vychoval a inspiroval celou generaci, aby se angažovala v politice. Těšíme se na to, že budeme pokračovat v politické revoluci a pracovat s nástupnickými organizacemi, nicméně právě teď naše země ještě potřebuje, abyste právě Vy kandidoval na presidenta.

V solidaritě

Ace Acosta, Field Organizer (NV)
Rolando Aguirre, Regional Field Director (NV, AZ), Delegate Team (WA)
Betsy Avila, Deputy Digital Outreach (NV)
Rob Byrne, National LGBT Outreach Coordinator
Ricky Cárdenas, Field Organizer (NV, WA), Regional Field Director (CO, CA)
Carol Čizauskas, Field Organizer, Outreach Coordinator (NV)
Alicia De Toffoli, National Women’s Outreach Coordinator
Giulianna Di Lauro, National Latino Strategist, Field Director (Puerto Rico)
Benjamin Erkan, Field Organizer (KS, WY, NY, CA)
MacKenzie Ewing, Regional Field Director (IA), Field Director (NE), Constituency Outreach Coordinator (OR), Field Organizer (CA)
Anthony Garcia, Regional Field Director (NV), Deputy Field Director (AK)
Matthew Glasgo, Field Organizer (NV, MN)
Austreberto Hernandez, Field Organizer (NV)
Wesley Irwin, Field Organizer, Chair of the Caucus Advisory Group (WA)
Phillip Kim, Labor Outreach (NV, WA, CA)
Marc Leonard, Field Organizer (NV, UT, CA)
David Lewis, Field Organizer (IA, KS, MO, WY, IN)
Laura Llamas, Outreach Coordinator (NV)
Billie McFadden, Field Organizer (NV)
Alonso Montes, Deputy Field Organizer (NV)
Kevin F. Solis, Outreach Coordinator (NV), Field Organizer (WA, CA)
Andee Sunderland, Outreach Coordinator (NV)
Caesar Vargas, National Latino Outreach Deputy Director

Zdroj: Counterpunch

Překlad: Stan


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!