Poslední článek k Sýrii se jmenoval Rusko v Sýrii bombarduje opozici spojenou s teroristy, které kryje Západ a ukázal na typickou situaci západního boje s terorismem. Mezitím se ovšem naplno rozpoutala dlouho očekávaná připravovaná "matka všech bitev", tedy boj o osvobození nebo udržení Aleppa. Podívejme se na situaci do 8. srpna 2016, kdy proběhlo první kolo ofenzívy.

Kotel v Aleppu

Optimistické zprávy a mapy vypadaly do 4. až 5. srpna asi jako mapa dole. Obklíčení teroristů ve staré části města bylo kompletní. Jediná ústupová a zásobovací cesta (Castello Road) byla uzamčena s tím, že SAA držela postavení na obou stranách cesty. Žlutý flek na kritickém místě kotle ukazuje postavení Kurdů, kteří zde bojují v součinnosti s SAA.



Jenže Západu bojujícímu v Aleppu s terorismem vznikl zásadní problém typu kotle u Děbalceva na Ukrajině. V kotli zůstaly uzavřeny i desítky západních vojenských poradců a žoldnéřů bojujících s terorismem a s teroristy. Jejich úlohou byla převážně logistická pomoc a navádění palby, protože dostávali koordináty k palbě od US-flotily kotvící v Středozemním moři. Aspoň to tvrdí Írán.

Protože na takové angažmá zatím nemá západní veřejnost žaludek, bylo třeba tyto námi placené experty boje s terorismem dostat urychleně z kotle ven. O to se postarali Saúdové a jejich žoldnéři a teroristé z Jaíš al-Islam. To je zfúzovaná bojová jednotka Al-Kájdy a Al-Núsry, které z technických důvodů bojují v Sýrii pod novou obchodní značkou. Takže po 5. srpnu začaly zatím nejtvrdší boje na velmi úzkém úseku fronty, kde bylo třeba prorazit obklíčení a evakuovat z teroristické zóny západní poradce a žoldnéře. Výsledný stav kolem 8. srpna ukazuje tato mapa, najdete ji celou zde. Tady je výřez klíčové části, kde bylo proraženo obklíčení.



Mapa je přesná, protože odpovídá bojovému líčení situace obou stran. Teroristé hlásí, že prorazili obklíčení u bývalé vojenské akademie Aleppa a drží oblast Ramousseh. Asadovci hlásí, že drží kontrolu nad silnicí a že uzamčení kotle trvá. Obojí je pravda, jak vidíte na mapě. Zelená ukazuje průlom teroristů Jaíše placených a řízených Saúdy a vyzbrojených Západem. Ale hnědá ukazuje, že klíčovou kontrolu silnice alespoň z jedné strany pořád drží SAA, protože má pod kontrolou bývalé dělostřelecké učiliště. Rusové bombardují hodinu za hodinou celý pás a používají i kazetové bomby, protože v této oblasti už dávno žádní civilisté nejsou, jen žoldnéři. Civilisté (asi milión) jsou ovšem uzamčeni v ostatních enklávách Aleppa, kde slouží teroristům jako živé štíty. Jistě se brzy dočkáme, že je bude Jaíš al-Islam přepravovat v klecích na klíčová místa, kde bojují jejich teroristé.


To už tito Západem podporovaní bojovníci za demokracii běžně dělali, viz naši sérii "Fakta o Sýrii" a uvedené video. Ženy v klecích převáží Jaíš al-Islam. Američanům proto vadí humanitární koridory pro uprchlíky. Snižuje se bojeschopnost bojovníků za svobodu, to je jasné. A hlavně jim vadí Rusy a SAA speciálně zřízený koridor pro zběhlé žoldnéře z Aleppa, kterých pochopitelně přibývá.

Doufejme, že se nad osudem aleppských civilistů rozpláčí Britské listy a korporátky, jak je jejich dobrým zvykem při takových jedinečných příležitostech. Nyní vládne v citované oblasti průlomu něco jako příměří, kdy do průlomu obě strany lifrují všechno, co mají po ruce. Teroristé se stahují i z ostatních oblastí Sýrie, SAA tam už dala nejlepší jednotky a posily, nyní tam proudí jednotky Hizballáhu a Iránských gard. Prostě a jasně, začala matka všech bitev o Sýrii.

Ztráty teroristů při průlomu

Ty se nedají přesně zjistit, ale nad celou oblastí bojů krouží drony všech válčících stran, takže se počítat dá. Teroristé se nejprve museli vyvraždit mezi sebou, protože ve smečce vlků vládne ten nejsilnější. S tím také Saúdové počítali. Mysleli si, že obyvatelstvo vražděné teroristy ze všech stran, a navíc kolaterálně bombardované SAA a Rusy, se nakonec přimkne k jimi podporované skupině proti Asadovi, což se nestalo. Ofenzívu nyní řídí wahabitské skupiny a zběhlí důstojníci od SAA, kteří znají terén Aleppa. Reportéři ANNA News jsou jako jediní na místě bojů, Západ tam nikoho nemá. Podívejte se na poslední post trvale držený Asadovci u Castello Road, tj. oblast těsně u silnice přiléhající k dělostřelecké akademii.


Ztráty teroristů nahnaných do průlomu jsou ohromné, kolem 2.000 tis. lidí z celkem cca 10. tis. bojujících v Aleppu. Zdroje SAA, které ale jsou celkem věcné, podávají tato čísla:

  • přes 3000 mrtvých
  • 4000 kriticky raněných a vyřazených z boje
  • zničeno 70 kontrolních stanovišť
  • 45 tanků a zabito 135 řidičů tanků
  • zničeno 70 minometů a 210 lidí obsluhy
  • zničeno 35 transportů munice
  • kolem 200 kusů jiného bojového vybavení


Nyní je jasné, k čemu bylo ruské bombardování, a jak bylo účinné. A je jasné, proč západní bojovníci za svobodné usekávání hlav začínají mít zcela zásadní problémy, a to nejen v Aleppu. A pokud otočí Erdoganovo Turecko naštvané na Západ po pokusu o vojenský puč, tak to může jít ještě rychleji.

Úspěšné ofenzívy mimo Aleppo

Rusové opět dálkovými bombardéry zničili stanoviště kolem Palmýry, aby teroristé z ISILu nevpadli SAA do zad. Rusové v této oblasti mají s ISILem nevyřízené účty za sestřelený vrtulník a za zabitého ruského navaděče palby. Další úspěch je faktické prolomení fronty v Latákii, odkud teroristé museli stáhnout většinu jednotek do Aleppa, protože to bylo nejblíže. Další úspěch je dobytí oblastí kolem Homsu a Dáráje. V obou případech se ukazují zisky ročního vedení války. Asadovci mají informátory uvnitř teroristických skupin, mají pod kontrolou přístupové silnice, které mohou buď zaminovat, nebo tam poslat ruské letectvo. Výsledkem je zničení klíčových zásobovacích konvojů se západním zbrojním materiálem, které proudily do vnitrozemí Sýrie.

A někdo by se konečně měl zeptat české vlády, armády a Zaorálkova zamini, proč se na videích ze zabavených skladů teroristů ukazuje tolik zbraní s českými návody. Čeští diplomatičtí a vojenští kluci mají odpověď usnadněnu tím, že videa jasně ukazují výrobní čísla zbraní a šarže munice zabavené teroristům. To je stejně snadno dohledatelné, jako kdyby ukázali policajtovi občanku s fotkou. A jistě mezi Al-Kájdou a Al-Núsrou či ISILem není žádná česká munice a zbraně, které jsme dodali Jordánsku jako vojenskou pomoc právě v posledních měsících. Česko jistě bojuje s terorismem jako divé. A dokonce jej doma aktivně vyrábí místní bretšnajdři, ale to je už jiná historie.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!