Robert Reich je na našem webu známý, viz klíčové slovo a jeho blog a naši recenzi knihy Beyond Outrage. Je to bývalý mistr práce a sociálních věcí za Clintonovy vlády a profesor na Univerzitě v Berkeley.

Američané slaví První máj jako tzv. Labour Day vždy první pondělí v září. Je to státní svátek na paměť postřílených dělníků v Chicagu, kteří dlouhodobě stávkovali od 1. máje 1886 v ocelárnách, celkem 300 tisíc dělníků ve 13 tis. provozech v celém USA. V klíčovém střetu vyvolaném agenty-provokatéry v Chicagu zahynul nikdy přesně nezjištěný počet lidí a celkem 8 anarchistů bylo odsouzeno k smrti ve vykonstruovaném procesu (Haymarket Affair). Čtyři z nich byli popraveni, zbytek odsouzených dostal doživotí, nebo 15 let. Ti z nich, kteří nespáchali sebevraždu v kriminále, byli později omilostněni. Jako reakci na tento proces vyvolaly odbory v USA mohutnou vlnu demonstrací a sociálních požadavků, z nichž postupně vznikl dnešní svátek v USA a v některých anglo-saských zemích. Poselství Roberta Reicha má co říci i do naší situace. Originál najdete na jeho blogu.



Image


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Here’s a slideshow of the illustrations I did for the new (and expanded) paperback edition of BEYOND OUTRAGE – just out.

Poselství pracujícím na jejich svátek od bývalého ministra práce

Vaše běžná mzda je nižší než to, co bylo v koncem éry 1970, pokud jde o to, co si můžete koupit. Dvě třetiny z vás žijí od výplaty k výplatě. Téměř 30 procent z vás nemá stálé zaměstnání. Pracujete na částečný úvazek nebo na termínované smlouvy a nemáte žádnou ze sociálních vymožeností vytvořenou v průběhu posledních 80 let. Nemáte pojištění v nezaměstnanosti, pokud ztratíte práci, nemáte úrazové pojištění při zranění, nemáte klasické přesčasové tarify za práci nad 40 hodin týdně, nemáte minimální mzdu a sociální pojištění si platíte ze svého. Přes 37 % z vás je už trvale nezaměstnaných, protože jste už ztratili naději, že byste mohli najít práci. To je skoro rekordní počet. A jako by toho nebylo málo, je tu zanedbané školství a infrastruktura, kterou nutně potřebujete. A k tomu připočítejme devastační změny klimatu, sucha, požáry a záplavy, které se stále zhoršují.

Přesto je americká ekonomika dvakrát tak velká jako v 70. letech. Jako národ jsme bohatší, než jsme kdy byli. Mohli bychom si dovolit mnohem více.

Nic z toho se nestalo náhodou. Lidé s velkým bohatstvím investovali svou moc do politiky. Politickou moc pak použili ke zničení odborů, k nimž v roce 1950 patřila v soukromém sektoru třetina zaměstnanců, ale dnes pouhých 7 %. Pak si o polovinu snížili daně, které platí, tedy z horní mezní sazby 91 % v roce 1950 až na dnešních 39 %. Tím se šlo z průměrné daňové sazby 52 % na dnešních 18 %. Pak bohatí zničili sociální záchranné sítě, deregulovali Wall Street a v národním hospodářství zprivatizovali, co se jen dalo. Pro sebe si rozšířili konkurzní ochranu, ale vaše bankroty naopak přitvrdili. Donutili vás jít do povinné arbitráže pracovních sporů, rozšířili svá patentová práva, a to i na duševní vlastnictví. Udělali obchodní dohody, které sypou jen jim, ale vás okrádají na platu. Koncentrovali svůj tržní monopol tak, že platíte stále více za léčiva, zdravotní pojištění, letenky, jídlo, internetové služby a mnoho dalšího.

To je špatné pro každého. Dokonce i ti na vrcholu by na tom byli lépe, kdyby ekonomika trvale rostla, protože by se rozšířila střední třída. A bohatí by na tom byli mnohem lépe ve společnosti, která by byla méně extrémistická a méně vydaná na pospas demagogům, kteří z toho všeho viní emigranty a import do USA.

Ale nic z toho se změní, pokud to neuděláme sami. Žádný jednotlivec - a to ani Bernie Sanders, i kdyby se stal prezidentem - nemůže dělat sám všechno to, co je třeba udělat. Vy, já i všichni ostatní musíme pokračovat ve společné organizaci a v mobilizaci. V cynismu se útočiště nenajde. Změna je pomalá, a občas se zdá, že to je beznadějné. Ale změna je nevyhnutelná. Nečekejte, že politici půjdou v čele. My sami jsme ti lídři.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 300 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!