O druhém lednovém víkendu roku 2018 půjde český volič, již notně unavený z podzimních parlamentních voleb, opět volit. Přímá volba vybere novou hlavu státu v dvoukolovém hlasování. Kampaň teprve začala a dá se předpokládat, že někteří kandidáti do ní teprve naskočí. Pojďme se zběžně podívat na ty, kteří už mají dostatečný počet podpisů občanů či zákonodárců ke svému zvolení a mají zřízený transparentní účet nutný k volební kampani.

Proč Češi budou opět volit Miloše Zemana?

V minulých volbách Miloš Zeman překvapil jak postupem do druhého kola, tak přesvědčivým vítězstvím v kole druhém. Dnes probíhá v táboře jeho odpůrců živá debata o tom, kde vzít někoho, kdo by jej ve druhém kole porazil. Může za to český venkovský volič, který je navzdory pražským konzervativcům opravdu konzervativní. Obecní lid nedal na doporučení svých pochybných elit a preferoval navzdory všem cinknutým předvolebním průzkumům "jezevce z Vysočiny" před "rakouským simulákrem". Miloš Zeman má možná spoustu chyb, ale zcela jistě jednu velkou výhodu - je autentický a na nic si nehraje. Své konkurenty převyšuje inteligencí, sečtělostí a schopností mluvit tak, aby všichni rozuměli tomu, co říká. A hlavně - jeho oponenti na Zemana nemají nic podstatného. Jediné, co by mu mohlo překazit plány, je jeho zdravotní stav, ale ten je podle posledního prohlášení jeho lékařů oficiálně "výborný".

Navíc se nenaplnily obavy z toho, že Zeman bude jednostranně proruský. Prezident dokáže udržet dobré vztahy na všechny strany, což je v dnešní Evropě skutečně unikum. Zeman je snad jediný EU-politik, který může jet do Ruska, do USA a do Číny a jeho prezidentské protějšky ho přijímají přátelsky. Dovedete si představit na jeho místě Schwarzenberga? Ten by dnes byl na nože nejen s Putinem, ale i s Trumpem a Si Ťin-pingem a Visegrádská čtyřka by byla na slepé koleji. Ale jistě bychom to měli mnohem lepší u Merkelové a u arabských šejků.

Jaroslav Kubera, jediný důstojný soupeř Zemana

Teplický senátor za ODS oznámil, že u svých kolegů sehnal dostatek podpisů, aby mohl kandidovat. O své kandidatuře však rozhodne až po parlamentních volbách. Politicky stojí na druhé straně spektra než současný prezident, ale dokáže ocenit jeho přednosti. Na rozdíl od většiny ostatních kandidátů Zemana kritizuje velmi věcně a mluví o něm úplně jiným tónem než česká mainstreamová média.

Není jisté, zda se Kuberovi podaří získat stranickou nominaci a jestli se rozhodne kandidovat. Jeho handicapem je přílišná politická vyhraněnost a spojení s nepopulární ODS. Ale Kubera by mohl být jediným z dosud známých kandidátů, který by měl reálnou šanci porazit Miloše Zemana.

Výroba simuláker pro lid

Zdá se, že konkurz na "českého Macrona" skončil fiaskem. Média se bez valného úspěchu snaží prosadit Michala Horáčka a Jiřího Drahoše, oběma však chybí potřebné charisma a tah na branku. Mnohé o nich vypovídají i jejich transparentní účty (ZDE a ZDE). Na ten první složil Michal Horáček necelých 15 milionů korun a zablokoval další vklady. Na ten druhý kromě příspěvků od drobných dárců tečou statisícové příspěvky od manažerů zahraničních firem. Bývalý majitel sázkařské agentury na sebe vsadil 15 melounů, což veřejně vypovídá o jeho sebevědomí a o jeho peněžence. Gambleři už sázejí na svého koně, že bude prezidentem. Drahoše si přes účet už dopředu platí manažeři zahraničních firem. Ale o byznysových jménech na účtech nelze nic dopátrat, i když jsem to zkoušel. Proatlantičtí globalisté, jejich média a pražská kavárna - ti všichni již vyhlásili Drahoše vítězem druhého kola. Asi tam kolují stejné peníze, které plodí stejná zbožná přání.

Jiná situace nastala na transparentním účtu Miloše Zemana. Hned na začátku se jeho účet změnil v přehlídku trollů, kteří posílají haléře a desetihaléře spojené s nenávistnými a reklamními vzkazy. Slušní lidé mu posílají desetikoruny s tím, aby se nedal, protože je jejich prezident. Jak je vidět z účtu, začala volební bitva mezi desetníky trolů a desetikorunami voličů Zemana. Prezidentovi se podařilo shromáždit od 2. září do této chvíle celkem 330 tisíc Kč od drobných dárců. Miloš Zeman současně vede spor s Úřadem o dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí o to, zda jeho výjezdy do jednotlivých krajů jsou běžným výkonem funkce nebo předvolební kampaní. Stejně tak se předvolební kampaní nově stalo už sbírání podpisů od občanů. Je to celkem paradoxní situace, protože Miloš Zeman tvrdí, že se předvolební kampaně včetně předvolebních debat nezúčastní. To, že má stávající prezident velkou výhodu proti svým vyzyvatelům, je nepopiratelný fakt. Ale to je všude na světě stejné. Připomeňme, že u minulých československých a českých prezidentů se to bralo jako věc, se kterou se nedá nic dělat. Prezidentská funkce a výjezdy začaly vadit až v době, kdy bylo jasné, že Zeman bude opět kandidovat. Jenže to už dávno každý prezidenta znal z jeho pravidelných cest po krajích.

Na závěr dobrá rada pražské kavárně

Co takhle zkusit nějakou šarmantní, vnadami obdařenou ženu? V Chorvatsku to v minulých volbách zafungovalo skvěle, viz fotky na videu. Modelka jako prezidentské simulákrum by mohl být poslední zoufalý pokus, jak napálit voliče a jak dostat tuto významnou politickou a symbolickou funkci pod korporátní politickou kontrolu. Jenže v Česku je prezidentský úřad již tradičně od První republiky spojen s jistou osobní prestiží, vážností a osobním charismatem. Prezidentský modelling napojený na prázdnou hezkou hlavu zatím u nás neletí, což je dobře. Ale pražská kavárna si může udělat předběžný módní konkurz na prezidentku pro svou potěchu a pro další generaci voličů. Těm už třeba bude všechno jedno a kavárenskou "demokracii" budou správně považovat za pouhou korporátní show pro lid.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!